Ένα γλυκό εντυπωσιακό, εύκολο στην παρασκευή και ιδανικό για κάθε περίσταση – από παιδικά πάρτι μέχρι απογευματινό καφέ.
Υλικά για τα μάφινς (12 κομμάτια)
-
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
40 γρ. κακάο άγλυκο
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
-
μια πρέζα αλάτι
-
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-
120 γρ. καστανή ζάχαρη
-
2 μεγάλα αυγά
-
120 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
-
200 ml γάλα
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
100 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)
Υλικά για την κρέμα βανίλιας
-
200 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
350 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
-
2 κ.σ. γάλα
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το στόλισμα
-
12 φρέσκα βατόμουρα
Εκτέλεση
Μάφινς
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αέρα) και τοποθετούμε σε φόρμα για μάφινς χάρτινες θήκες.
-
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.
-
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη και το λάδι μέχρι να αφρατέψουν.
-
Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια, ανακατεύοντας καλά.
-
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε απαλά, μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν.
-
Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τα κομματάκια σοκολάτας.
-
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες (περίπου ¾ γεμάτες).
-
Ψήνουμε 18–20 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.
-
Αφήνουμε τα μάφινς να κρυώσουν τελείως πριν τα διακοσμήσουμε.
Βουτυρόκρεμα
-
Χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο (3–4 λεπτά).
-
Προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα.
-
Ρίχνουμε τη βανίλια και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να έχουμε βελούδινη, αφράτη κρέμα.
Στόλισμα
-
Γεμίζουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη σε σχήμα αστέρι.
-
Δημιουργούμε σπείρα από τη μέση προς τα έξω, σε κάθε μάφιν.
-
Τοποθετούμε ένα βατόμουρο ή ό,τι άλλο μας αρέσει στην κορυφή.
-

