🌟 Μάφινς σοκολάτας


Ένα γλυκό εντυπωσιακό, εύκολο στην παρασκευή και ιδανικό για κάθε περίσταση – από παιδικά πάρτι μέχρι απογευματινό καφέ. 

Υλικά για τα μάφινς (12 κομμάτια)

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 40 γρ. κακάο άγλυκο

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής

  • μια πρέζα αλάτι

  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 120 γρ. καστανή ζάχαρη

  • 2 μεγάλα αυγά

  • 120 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο

  • 200 ml γάλα  

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 100 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)

Υλικά για την κρέμα βανίλιας

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 350 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη

  • 2 κ.σ. γάλα

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το στόλισμα

  • 12 φρέσκα βατόμουρα

    Εκτέλεση

    Μάφινς

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αέρα) και τοποθετούμε σε φόρμα για μάφινς  χάρτινες θήκες.

    2. Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.

    3. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη και το λάδι μέχρι να αφρατέψουν.

    4. Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια, ανακατεύοντας καλά.

    5. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε απαλά, μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν.

    6. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τα κομματάκια σοκολάτας.

    7. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες (περίπου ¾ γεμάτες).

    8. Ψήνουμε 18–20 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.

    9. Αφήνουμε τα μάφινς να κρυώσουν τελείως πριν τα διακοσμήσουμε.

    Βουτυρόκρεμα

    1. Χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο (3–4 λεπτά).

    2. Προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα.

    3. Ρίχνουμε τη βανίλια και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να έχουμε βελούδινη, αφράτη κρέμα.

    Στόλισμα

    1. Γεμίζουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη σε σχήμα αστέρι.

    2. Δημιουργούμε σπείρα από τη μέση προς τα έξω, σε κάθε μάφιν.

    3. Τοποθετούμε ένα βατόμουρο ή ό,τι άλλο μας αρέσει στην κορυφή.