Υλικά
-
6–8 βιολογικά λεμόνια
-
1 λίτρο βότκα ή άλλο καθαρό αλκοολούχο ποτό 40–50%
-
700–800 γρ. ζάχαρη
-
1 λίτρο νερό
Οδηγίες
-
Προετοιμασία λεμονιών:
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε. Με αποφλοιωτή ή μαχαίρι αφαιρούμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας, χωρίς το λευκό, γιατί είναι πικρό. -
"Μαρινάρισμα" :
Βάζουμε τις φλούδες λεμονιού σε μεγάλο γυάλινο βάζο και ρίχνουμε μέσα τη βότκα. Σφραγίζουμε καλά.
Tip: Όσο πιο λεπτές οι λωρίδες φλούδας, τόσο πιο έντονο το άρωμα. -
Αφήνουμε να «μαριναριστούν»:
Αφήνουμε το μείγμα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2–4 εβδομάδες. Ανακινούμε το βάζο ελαφρά μια φορά την ημέρα τις πρώτες 5 μέρες και μετά μια φορά την εβδομάδα. -
Σιρόπι ζάχαρης:
Σε κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. -
Συνδυασμός:
Σουρώνουμε τη βότκα από τις φλούδες λεμονιού και ανακατεύουμε με το κρύο σιρόπι ζάχαρης. Δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε τη γλυκύτητα ανάλογα με το γούστο μας. -
Ωρίμανση:
Βάζουμε το λικέρ σε καθαρά μπουκάλια και αφήνουμε να «κάτσει» για τουλάχιστον 1–2 εβδομάδες πριν το σερβίρουμε. Ιδανικά, βελτιώνεται για μήνες στο ψυγείο ή σε δροσερό ντουλάπι.
Tips
-
Για πιο έντονο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε 1 ξυλάκι βανίλιας ή λίγα φύλλα μέντας στο αλκοολούχο ποτό κατά τη διάρκεια της μαρινάδας.
-
Σερβίρεται παγωμένο, ιδανικά στο τέλος ενός γεύματος σαν χωνευτικό.