🍋 Σπιτικό λικέρ λεμονιού : Συνταγή για αυθεντικό, αργής ωρίμανσης Λιμοντσέλο

Ιδανική συνταγή για όσους θέλουν να φτιάξουν ένα νόστιμο λικέρ λεμονιού!!Είναι ο κλασικός, παραδοσιακός τρόπος παρασκευής, με πλούσιο άρωμα και έντονη γεύση λεμονιού. Ιδανικό για όσους δεν βιάζονται και θέλουν το αυθεντικό αποτέλεσμα.

Υλικά

  • 6–8 βιολογικά λεμόνια

  • 1 λίτρο βότκα ή άλλο καθαρό αλκοολούχο ποτό 40–50%

  • 700–800 γρ. ζάχαρη

  • 1 λίτρο νερό


Οδηγίες

  1. Προετοιμασία λεμονιών:
    Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε. Με αποφλοιωτή ή μαχαίρι αφαιρούμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας, χωρίς το λευκό, γιατί είναι πικρό.

  2. "Μαρινάρισμα" :
    Βάζουμε τις φλούδες λεμονιού σε μεγάλο γυάλινο βάζο και ρίχνουμε μέσα τη βότκα. Σφραγίζουμε καλά.
    Tip: Όσο πιο λεπτές οι λωρίδες φλούδας, τόσο πιο έντονο το άρωμα.

  3. Αφήνουμε να «μαριναριστούν»:
    Αφήνουμε το μείγμα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2–4 εβδομάδες. Ανακινούμε το βάζο ελαφρά μια φορά την ημέρα τις πρώτες 5 μέρες και μετά μια φορά την εβδομάδα.

  4. Σιρόπι ζάχαρης:
    Σε κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

  5. Συνδυασμός:
    Σουρώνουμε τη βότκα από τις φλούδες λεμονιού και ανακατεύουμε με το κρύο σιρόπι ζάχαρης. Δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε τη γλυκύτητα ανάλογα με το γούστο μας.

  6. Ωρίμανση:
    Βάζουμε το λικέρ σε καθαρά μπουκάλια και αφήνουμε να «κάτσει» για τουλάχιστον 1–2 εβδομάδες πριν το σερβίρουμε. Ιδανικά, βελτιώνεται για μήνες στο ψυγείο ή σε δροσερό ντουλάπι.


Tips

  • Για πιο έντονο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε 1 ξυλάκι βανίλιας ή λίγα φύλλα μέντας στο αλκοολούχο ποτό κατά τη διάρκεια της μαρινάδας.

  • Σερβίρεται παγωμένο, ιδανικά στο τέλος ενός γεύματος σαν χωνευτικό.