Αφράτη Τυρόπιτα χωρίς φύλλο


Υλικά (για ένα ταψί περίπου 30x20 εκ.)

  • 500 γρ. φέτα (τριμμένη με το πιρούνι)

  • 200 γρ. ανθότυρο ή μαλακή μυζήθρα (προαιρετικά, για πιο αφράτη υφή)

  • 1 γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)

  • 4 αυγά

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 φλιτζάνι γάλα

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (αν θέλεις να φουσκώσει ακόμη περισσότερο)

  • Πιπέρι (το αλάτι προαιρετικά, γιατί η φέτα έχει αρκετό)

  • Λίγο βούτυρο ή λάδι για το ταψί

    Εκτέλεση
    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).

    2. Λαδώνουμε καλά το ταψί μας.

    3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά.

    4. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

    5. Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να έχουμε ομοιογενές μείγμα.

    6. Προσθέτουμε τα τυριά και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά.

    7. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.

    8. Ψήνουμε για περίπου 40–45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να φουσκώσει.

    9. Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά πριν την κόψουμε.                                                                                                                                                                                                                   

  • Μπορείς να βάλεις και λίγη τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι για πιο έντονη γεύση.

  • Αν θες πιο “ελαφριά” εκδοχή, αντικατέστησε το μισό ελαιόλαδο με ανθρακούχο νερό – θα γίνει ακόμη πιο αφράτη.
  • Δένει τέλεια με λίγο δυόσμο ή άνηθο, αν σου αρέσουν τα μυρωδικά.