Αυτή η παραδοσιακή πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο είναι ό,τι πρέπει για οικογενειακά τραπέζια, μπουφέδες ή ακόμα και σαν κυρίως γεύμα με σαλάτα.
Υλικά
Για το φύλλο (χωριάτικο)
-
850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
120 γρ. ελαιόλαδο
-
2½ κ.σ. ξίδι
-
1¾ κ.γ. αλάτι
-
380–390 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
Για τη γέμιση
-
5–6 πιπεριές (κόκκινες, πράσινες, κίτρινες)
-
300 γρ. φέτα τριμμένη
-
200 γρ. κασέρι τριμμένο
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 αυγά
-
100 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
-
½ κ.γ. ρίγανη
-
½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά και καυτερή)
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τελείωμα
-
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
-
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα
-
Σουσάμι & μαυροκούκι (μαυροσούσαμο)
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε το χωριάτικο φύλλο
Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική. Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30–40 λεπτά.
👉 Tip: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό.
2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες και τις αφήνουμε να μαλακώσουν ελαφρά. Τις αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μπολ ανακατεύουμε τις πιπεριές με τη φέτα, το κασέρι, τα αυγά, το γάλα, τη ρίγανη, την πάπρικα και το πιπέρι.
3. Ανοίγουμε τα φύλλα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες. Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη.
👉 Tip: Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε ανάμεσα στα φύλλα με λίγο σιμιγδάλι ψιλό ή κορν φλάουρ.
4. Στρώνουμε την πίτα
Λαδώνουμε το ταψί (διάστασης περίπου 30×40 εκ.). Στρώνουμε 3 φύλλα στη βάση, λαδώνοντας τα ανάμεσα. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, πάλι λαδώνοντάς τα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω ή την τρυπάμε με πιρούνι (ώστε να «αναπνέει» το φύλλο και να μην φουσκώσει).
5. Τελειώνουμε & ψήνουμε
Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50–55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
6. Σερβίρουμε
Αφήνουμε την πίτα να σταθεί 10 λεπτά και σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή. Συνοδεύεται υπέροχα με γιαούρτι ή μια δροσερή σαλάτα.
Γιατί ξεχωρίζει αυτή η πιπερόπιτα
-
Το σπιτικό φύλλο με ελαιόλαδο και ξίδι δίνει απίστευτη νοστιμιά και υφή.
-
Ο συνδυασμός πιπεριών, φέτας και κασεριού είναι ισορροπημένος, γλυκός και αλμυρός μαζί.
-
Το πασπάλισμα με σουσάμι και μαυροκούκι χαρίζει γεύση και εντυπωσιακή εμφάνιση.
