-
500 γρ. ρεβύθια
-
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
4 ώριμες τριμμένες ντομάτες
-
1 καρότο σε ροδέλες (προαιρετικά)
-
1 φύλλο δάφνης
-
½ φλ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Μούλιασμα ρεβυθιών: Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια σε άφθονο νερό με λίγη σόδα ή αλάτι. Τα ξεπλένουμε καλά το πρωί.
-
Βράσιμο: Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
-
Σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το καρότο και την τριμμένη ντομάτα. Ρίχνουμε τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.
-
Φούρνος: Βάζουμε τα ρεβύθια σε πυρίμαχο ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να σκεπάζονται ελαφρά.
-
Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσουν τα ρεβύθια.
👉 Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη καυτερή πιπερίτσα ή κύμινο.