Ρεβύθια στον φούρνο


Υλικά  
  • 500 γρ. ρεβύθια

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 4 ώριμες τριμμένες ντομάτες 

  • 1 καρότο σε ροδέλες (προαιρετικά)

  • 1 φύλλο δάφνης

  • ½ φλ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
  1. Μούλιασμα ρεβυθιών: Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια σε άφθονο νερό με λίγη σόδα ή αλάτι. Τα ξεπλένουμε καλά το πρωί.

  2. Βράσιμο: Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.

  3. Σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το καρότο και την τριμμένη ντομάτα. Ρίχνουμε τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.

  4. Φούρνος: Βάζουμε τα ρεβύθια σε πυρίμαχο ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να σκεπάζονται ελαφρά.

  5. Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσουν τα ρεβύθια.


👉 Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη καυτερή πιπερίτσα ή κύμινο.