Ρεβύθια στον φούρνο με κατσίκι



Μια αυθεντική παραδοσιακή συνταγή: ρεβύθια στον φούρνο με κατσίκι. Μελωμένα ρεβύθια, τρυφερό κρέας και υπέροχα αρώματα που θυμίζουν χωριό. Ιδανικό κυριακάτικο πιάτο για όλη την οικογένεια!

Υλικά  

  • 1,5 κιλό κατσίκι (σε μερίδες)

  • 500 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 3-4 σκελίδες σκόρδο

  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 1 καρότο σε φετάκια

  • 1 ποτήρι λευκό κρασί

  • 1 φλ. ελαιόλαδο

  • 1-2 φύλλα δάφνης

  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι

  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα τα βράζουμε για 20-25 λεπτά να μαλακώσουν ελαφρά. Τα στραγγίζουμε.

  2. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τα κομμάτια του κατσικιού. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το καρότο, τις ντομάτες, τον πελτέ και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.

  4. Βάζουμε τα ρεβύθια σε πήλινη ή εμαγιέ γάστρα, προσθέτουμε από πάνω το κρέας με τη σάλτσα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε με ζεστό νερό ή ζωμό ώστε να σκεπαστούν τα υλικά.

  5. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 2,5–3 ώρες, ελέγχοντας αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό.

  6. Ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 20 λεπτά για να ροδίσει το κατσίκι και σερβίρουμε.