Υλικά
-
200 γρ. αμύγδαλο τριμμένο (σαν αλεύρι)
-
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
200 γρ. ζάχαρη
-
200 γρ. βούτυρο (μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου)
-
4 αυγά
-
120 ml γάλα
-
1 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου (ή βανίλια αν προτιμάμε)
-
1 πρέζα αλάτι
-
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C (πάνω-κάτω) και βουτυρώνουμε/αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα (24 εκ.).
-
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρεμώδη.
-
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
-
Ρίχνουμε το εκχύλισμα αμυγδάλου και το γάλα.
-
Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το τριμμένο αμύγδαλο, το αλεύρι και το αλάτι.
-
Ενώνουμε τα στερεά με το μείγμα βουτύρου σιγά-σιγά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
-
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 40–50 λεπτά (δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα – πρέπει να βγαίνει καθαρή).
-
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει 10 λεπτά στη φόρμα, έπειτα το ξεφορμάρουμε σε σχάρα.
-
Όταν κρυώσει τελείως, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.