Εύκολη και σπιτική τυρόπιτα κουρού ταψιού με τραγανή ζύμη και πλούσια γέμιση φέτας. Ιδανική για πρωινό, μεσημεριανό ή μπουφέ – φτιάξτε την εύκολα με λίγα υλικά και απολαύστε την!
Υλικά
Για τη ζύμη
-
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες)
-
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
2 αυγά
-
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1 κ.γ. αλάτι
-
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά, για πιο τραγανή ζύμη)
Για τη γέμιση
-
500 γρ. φέτα (τριμμένη)
-
200 γρ. ανθότυρο ή μαλακή μυζήθρα
-
2 αυγά
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
(προαιρετικά) λίγο ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο
Για επάλειψη
-
1 κρόκος αυγού
-
2 κ.σ. γάλα
-
Σουσάμι ή μαυροκούκι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το γιαούρτι, τα αυγά και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια – το ένα λίγο μεγαλύτερο για τη βάση και το άλλο για το καπάκι. -
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα, το ανθότυρο, τα αυγά και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα. -
Στήνουμε την πίτα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε καλά το ταψί. Ανοίγουμε με τον πλάστη το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Πιέζουμε καλά τις άκρες να κλείσουν. -
Τελική προετοιμασία:
Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού χτυπημένο με το γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θέλουμε. Χαράζουμε την πίτα ελαφρά σε κομμάτια για να κόβεται εύκολα μετά. -
Ψήνουμε:
Ψήνουμε την πίτα για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα. Την αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν την κόψουμε, ώστε να μην «σπάσει» η γέμιση. 💡 Tips:-
Αν θέλεις πιο αφράτη ζύμη, μπορείς να προσθέσεις 1-2 κ.σ. λευκό ξίδι στη ζύμη.
-
Η γέμιση μπορεί να εμπλουτιστεί με κασέρι ή γραβιέρα για πιο πλούσια γεύση.
-
Αν σου αρέσει τραγανή, βούτυρωσε καλά και τα δύο φύλλα πριν τα στρώσεις.
-
-