Υλικά
Για το φύλλο (χωριάτικο):
-
850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
120 γρ. ελαιόλαδο
-
2½ κ.σ. ξίδι
-
1¾ κ.γ. αλάτι
-
380–390 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
Για τη γέμιση:
-
1 κιλό κόκκινη κολοκύθα καθαρισμένη, τριμμένη και καλά στυμμένη
-
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
-
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
-
150 γρ. ανθότυρο ή μανούρι (προαιρετικά)
-
2 αυγά
-
½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο
-
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Πιπέρι και λίγο αλάτι
Για το άλειμμα:
-
Ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση
-
Φύλλο:
-
Ανακατεύουμε αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο, ξίδι.
-
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ζύμη λεία και ελαστική.
-
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
-
-
Γέμιση:
-
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν.
-
Ανακατεύουμε σε μπολ την κολοκύθα (στυμμένη), τα κρεμμύδια, φέτα, ανθότυρο, αυγά, μυρωδικά, πιπέρι και λίγο αλάτι.
-
-
Στήσιμο:
-
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες. Ανοίγουμε φύλλα λεπτά.
-
Στρώνουμε 3 φύλλα σε λαδωμένο ταψί (35-40 εκ.), λαδώνοντάς τα ανάμεσα.
-
Προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα άλλα 3 φύλλα, πάλι λαδώνοντάς τα ανάμεσα.
-
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό.
-
-
Ψήσιμο:
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω) για 60–70 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
-