Αλμυρή κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα και χωριάτικο φύλλο

Παραδοσιακή αλμυρή κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα και χωριάτικο φύλλο. Μια εύκολη και γευστική συνταγή με σπιτικό φύλλο, φέτα και μυρωδικά!

Υλικά

Για το φύλλο (χωριάτικο):

  • 850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 120 γρ. ελαιόλαδο

  • 2½ κ.σ. ξίδι

  • 1¾ κ.γ. αλάτι

  • 380–390 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό κόκκινη κολοκύθα καθαρισμένη, τριμμένη και καλά στυμμένη

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη

  • 150 γρ. ανθότυρο ή μανούρι (προαιρετικά)

  • 2 αυγά

  • ½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο

  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Πιπέρι και λίγο αλάτι  

Για το άλειμμα:

  • Ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο


Εκτέλεση

  1. Φύλλο:

    • Ανακατεύουμε αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο, ξίδι.

    • Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ζύμη λεία και ελαστική.

    • Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

  2. Γέμιση:

    • Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν.

    • Ανακατεύουμε σε μπολ την κολοκύθα (στυμμένη), τα κρεμμύδια, φέτα, ανθότυρο, αυγά, μυρωδικά, πιπέρι και λίγο αλάτι. 

  3. Στήσιμο:

    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες. Ανοίγουμε φύλλα λεπτά.

    • Στρώνουμε 3 φύλλα σε λαδωμένο ταψί (35-40 εκ.), λαδώνοντάς τα ανάμεσα.

    • Προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα άλλα 3 φύλλα, πάλι λαδώνοντάς τα ανάμεσα.

    • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό.

  4. Ψήσιμο:

    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω) για 60–70 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.