Γλυκιά Κολοκυθόπιτα με Τραγανή Ζύμη


Υλικά

Για τη ζύμη (τραγανή σαν μπισκότο):

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομματάκια

  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη  

Για τη γέμιση:

  • 800 γρ. κόκκινη κολοκύθα, καθαρισμένη και τριμμένη

  • 150 γρ. ζάχαρη (ή ανάλογα με τη γλυκύτητα της κολοκύθας)

  • 100 γρ. σταφίδες

  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το πασπάλισμα:

  • Ζάχαρη άχνη

  • Κανέλα


Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το βούτυρο σε μπολ και το χτυπάμε με το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    Προσθέτουμε το αλεύρι και την άχνη λίγη-λίγη, ανακατεύοντας μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά. Δεν παραζυμώνουμε, για να μείνει η ζύμη τραγανή.
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη: το μεγαλύτερο για τη βάση και το μικρότερο για το πάνω φύλλο. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

  2. Ανακατεύουμε την τριμμένη κολοκύθα με τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια, το σιμιγδάλι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τον χυμό λεμονιού.
    Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 10–15 λεπτά για να απορροφήσει τα υγρά της κολοκύθας.

  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
    Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης και το στρώνουμε σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί (28–30 εκ.).
    Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο.
    Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε την πίτα. Τρυπάμε με ένα πηρούνι σε διάφορα σημεία. 

  4. Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.
    Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει εντελώς.

  5. Πασπαλίζουμε την πίτα με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.


  • Ο χυμός λεμονιού στη γέμιση βοηθά να διατηρηθεί το χρώμα της κολοκύθας, να ισορροπήσει η γλυκύτητα και να «δέσει» καλύτερα το μείγμα με το σιμιγδάλι.

  • Η ζάχαρη άχνη στη ζύμη δίνει πιο φίνα γεύση και βοηθά τη ζύμη να γίνει τραγανή, σαν μπισκότο.