Με λίγα υλικά και απλά βήματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα χειροποίητο ποτό που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους μας. Το λικέρ φράουλα είναι ιδανικό για σερβίρισμα μετά το φαγητό, για συνοδεία σε γλυκά ή ακόμη και σαν δώρο σε φίλους, μέσα σε όμορφα μπουκαλάκια.
Υλικά
-
600 γρ. ώριμες φράουλες (χωρίς κοτσάνια)
-
350 γρ. ζάχαρη
-
500 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
-
200 ml κονιάκ (προαιρετικά)
-
1 βανίλια ή 1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
-
Φλούδα από μισό λεμόνι (μόνο το κίτρινο)
Εκτέλεση
-
Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις βάζουμε σε γυάλινο βάζο μαζί με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, ώστε να βγάλουν οι φράουλες τα υγρά τους και να δημιουργηθεί σιρόπι.
-
Προσθέτουμε στο βάζο το τσίπουρο ή τη βότκα, το κονιάκ αν θέλουμε, καθώς και τη βανίλια ή την κανέλα. Κλείνουμε καλά και το αφήνουμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 20–25 μέρες. Κάθε 2-3 μέρες το κουνάμε ελαφρά για να ανακατεύεται σωστά.
-
Όταν περάσει ο χρόνος, σουρώνουμε πρώτα με σουρωτήρι και μετά με τουλπάνι ή φίλτρο καφέ, ώστε να καθαρίσει καλά το λικέρ μας.
-
Μεταγγίζουμε το λικέρ σε γυάλινα μπουκάλια και το αφήνουμε για 1–2 εβδομάδες να «δέσει» η γεύση. Όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο αρωματικό γίνεται.