Αυτή η συνταγή για σπιτικό κέικ βανίλιας είναι ιδανική για δύο διαφορετικές παραλλαγές από την ίδια ζύμη, προσφέροντας εύκολο, γευστικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα κάθε φορά.
Υλικά
-
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
350 γρ. ζάχαρη καστανή (ή μισή καστανή + μισή λευκή)
-
5 μεγάλα αυγά
-
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες
-
100 ml γάλα
-
ξύσμα από 1 πορτοκάλι & 1 λεμόνι
-
1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
2 κ.σ. λικέρ (π.χ. κονιάκ ή αμαρέττο)
-
½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις.
-
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν καλά, τουλάχιστον 5 λεπτά.
-
Ρίχνουμε τα αυγά ένα–ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα για να ενσωματωθούν.
-
Προσθέτουμε τα ξύσματα, τη βανίλια και το λικέρ.
-
Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι με το γάλα.
-
Ενώνουμε τα υλικά: ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το μείγμα γιαουρτιού–γάλακτος μέσα στη ζύμη, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα για να μη χάσουμε τον αέρα.
-
Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες.
-
Ψήνουμε για 50–60 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι στο κέντρο.
-
Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
🥮 Τελειώματα
1ο κέικ – Με ζάχαρη άχνη
-
Όταν κρυώσει, το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
-
Αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε στένσιλ για πιο όμορφο σχέδιο.
2ο κέικ – Με γλάσο σοκολάτας & αμύγδαλο φιλέ
-
Ζεσταίνουμε 100 ml κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε πάνω σε 200 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
-
Ανακατεύουμε να λιώσει, προσθέτουμε 20 γρ. βούτυρο και 1 κ.γ. μέλι για γυαλάδα.
-
Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.