Κέικ με γιαούρτι

 Αυτή η συνταγή για σπιτικό κέικ βανίλιας είναι ιδανική για δύο διαφορετικές παραλλαγές από την ίδια ζύμη, προσφέροντας εύκολο, γευστικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα κάθε φορά.

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 350 γρ. ζάχαρη καστανή (ή μισή καστανή + μισή λευκή)

  • 5 μεγάλα αυγά

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες

  • 100 ml γάλα

  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι & 1 λεμόνι

  • 1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 2 κ.σ. λικέρ (π.χ. κονιάκ ή αμαρέττο)

  • ½ κ.γ. αλάτι


Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις.

  2. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν καλά, τουλάχιστον 5 λεπτά.

  3. Ρίχνουμε τα αυγά ένα–ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα για να ενσωματωθούν.

  4. Προσθέτουμε τα ξύσματα, τη βανίλια και το λικέρ.

  5. Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι με το γάλα.

  6. Ενώνουμε τα υλικά: ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το μείγμα γιαουρτιού–γάλακτος μέσα στη ζύμη, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα για να μη χάσουμε τον αέρα.

  7. Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες.

  8. Ψήνουμε για 50–60 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι στο κέντρο.

  9. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.


🥮 Τελειώματα

1ο κέικ – Με ζάχαρη άχνη

  • Όταν κρυώσει, το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

  • Αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε στένσιλ για πιο όμορφο σχέδιο.

2ο κέικ – Με γλάσο σοκολάτας & αμύγδαλο φιλέ

  • Ζεσταίνουμε 100 ml κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε πάνω σε 200 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

  • Ανακατεύουμε να λιώσει, προσθέτουμε 20 γρ. βούτυρο και 1 κ.γ. μέλι για γυαλάδα.

  • Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.