Παπαρδέλες με κιμά

Υλικά  

  • 500 γρ. παπαρδέλες

  • 500 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος μοσχάρι–χοιρινό)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα

  • 1 κλωνάρι σέλερι (προαιρετικά), ψιλοκομμένο

  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή 2 ώριμες τριμμένες ντομάτες

  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 100 ml κόκκινο κρασί

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και (αν βάλουμε) το σέλερι, μέχρι να μαλακώσουν.

  2. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να «σπάσει» σε μικρά κομματάκια.

  3. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  4. Ρίχνουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τη δάφνη, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει 40–50 λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνει πλούσια.

  6. Στο μεταξύ βράζουμε τις παπαρδέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

  7. Τις στραγγίζουμε, κρατώντας λίγο από το νερό τους, και τις ανακατεύουμε με τη σάλτσα κιμά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το νερό των ζυμαρικών για πιο βελούδινη υφή.

  8. Σερβίρουμε αμέσως παρμεζάνα ή πεκορίνο.