Υλικά
- 
500 γρ. παπαρδέλες
 - 
500 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος μοσχάρι–χοιρινό)
 - 
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 - 
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
 - 
2 καρότα, ψιλοκομμένα
 - 
1 κλωνάρι σέλερι (προαιρετικά), ψιλοκομμένο
 - 
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή 2 ώριμες τριμμένες ντομάτες
 - 
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
 - 
100 ml κόκκινο κρασί
 - 
1 φύλλο δάφνης
 - 
1 κ.γ. ζάχαρη
 - 
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
 - 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
 - 
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 - 
Τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα
 
Εκτέλεση
- 
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και (αν βάλουμε) το σέλερι, μέχρι να μαλακώσουν.
 - 
Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να «σπάσει» σε μικρά κομματάκια.
 - 
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
 - 
Ρίχνουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τη δάφνη, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
 - 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει 40–50 λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνει πλούσια.
 - 
Στο μεταξύ βράζουμε τις παπαρδέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
 - 
Τις στραγγίζουμε, κρατώντας λίγο από το νερό τους, και τις ανακατεύουμε με τη σάλτσα κιμά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το νερό των ζυμαρικών για πιο βελούδινη υφή.
 - 
Σερβίρουμε αμέσως παρμεζάνα ή πεκορίνο.
 
 
