Υλικά
-
500 γρ. παπαρδέλες
-
500 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος μοσχάρι–χοιρινό)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
2 καρότα, ψιλοκομμένα
-
1 κλωνάρι σέλερι (προαιρετικά), ψιλοκομμένο
-
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή 2 ώριμες τριμμένες ντομάτες
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
100 ml κόκκινο κρασί
-
1 φύλλο δάφνης
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1 κ.γ. ρίγανη
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και (αν βάλουμε) το σέλερι, μέχρι να μαλακώσουν.
-
Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να «σπάσει» σε μικρά κομματάκια.
-
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Ρίχνουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τη δάφνη, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει 40–50 λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνει πλούσια.
-
Στο μεταξύ βράζουμε τις παπαρδέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
-
Τις στραγγίζουμε, κρατώντας λίγο από το νερό τους, και τις ανακατεύουμε με τη σάλτσα κιμά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το νερό των ζυμαρικών για πιο βελούδινη υφή.
-
Σερβίρουμε αμέσως με παρμεζάνα ή πεκορίνο.
