Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας, ελιές και κάππαρη

Υλικά

  • 500 γρ. σπαγγέτι

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 3–4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ (ή 6–7 ώριμες φρέσκες τριμμένες)

  • 16–20 ελιές (μαύρες ή πράσινες), χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες

  • 2 κ.σ. κάππαρη, ξεπλυμένη

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)

  • Ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός

  • Παρμεζάνα τριμμένη, για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Κρατάμε περίπου 1 φλιτζάνι από το νερό τους.

  2. Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό (να βγάλει άρωμα χωρίς να καεί).

  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα 12–15 λεπτά, να δέσει.

  4. Ρίχνουμε τις ελιές, την κάππαρη και το μπούκοβο (αν βάλουμε). Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμη.

  5. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε κατευθείαν στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό των μακαρονιών για πιο «βελούδινο» αποτέλεσμα.

  6. Σερβίρουμε ζεστό, με φρέσκο βασιλικό/μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα από πάνω.