Υλικά
-
1,5 κιλό κατσικάκι (σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε μερίδες
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
-
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
2 κλαράκια σέλερι (προαιρετικά), ψιλοκομμένα
-
2 φύλλα δάφνης
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
3-4 κόκκοι μπαχάρι
-
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
-
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη ντομάτα
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 φλ. ζωμό κρέατος ή νερό (περισσότερο αν χρειαστεί)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1/2 κ.γ. ρίγανη
-
1/4 φλ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμέν
-
Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κατσικιού και τα ροδίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφαιρούμε προσωρινά από την κατσαρόλα.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σέλερι αν θέλουμε, για επιπλέον άρωμα.
-
Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να πάρουμε όλα τα αρώματα.
-
Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη, το ξυλάκι κανέλας, τους κόκκους μπαχάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
-
Τοποθετούμε ξανά το κατσικάκι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ζωμό ή νερό ώστε να καλύπτει περίπου τα 2/3 του κρέατος. Σκεπάζουμε με καπάκι.
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1,5–2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να δέσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.
-
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε φρέσκο μαϊντανό και αν θέλουμε ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου ή τηγανητές, με ζυμαρικά της αρεσκείας μας ή ρύζι