Υλικά
-
1 κιλό ώριμα κεράσια
-
500 γρ. ζάχαρη
-
500 ml τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή βότκα
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
3–4 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
-
1 λεμόνι (τη φλούδα του, χωρίς το άσπρο μέρος)
Εκτέλεση
-
Προετοιμάζουμε τα κεράσια
Τα πλένουμε καλά, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα χαράζουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι (ή βγάζουμε τα κουκούτσια αν θέλουμε πιο απαλή υφή στο λικέρ). -
Ανακατεύουμε με ζάχαρη
Σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, βάζουμε τα κεράσια με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Ανακατεύουμε ελαφρά. -
Αφήνουμε στον ήλιο
Κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος για 5–7 ημέρες. Κάθε μέρα το ανακινούμε ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν τα κεράσια τα υγρά τους. -
Προσθέτουμε το αλκοόλ
Όταν η ζάχαρη διαλυθεί πλήρως, ρίχνουμε το τσίπουρο ή τη βότκα και ανακατεύουμε. -
Ωριμάζουμε το λικέρ
Σφραγίζουμε ξανά το βάζο και το αφήνουμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 1–2 μήνες, ώστε να δέσουν τα αρώματα. -
Σουρώνουμε και φυλάμε
Σουρώνουμε το λικέρ με τουλπάνι ή φίλτρο καφέ και το μεταγγίζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια.
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο. Ταιριάζει υπέροχα με σοκολατένια γλυκά, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν σιρόπι σε παγωτό βανίλια.