🥘 Λαζάνια φούρνου με σπανάκι, φέτα & μπεσαμέλ

Υλικά (για ταψί 30x40 εκ.)

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι (ή 800 γρ. κατεψυγμένο)

  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 300 γρ. φέτα, τριμμένη

  • 200 γρ. ανθότυρο (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη υφή)

  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

  • Αλάτι & πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 100 γρ. βούτυρο

  • 100 γρ. αλεύρι

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό

  • 1 κρόκο αυγού

  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο

  • Αλάτι & πιπέρι

Για τη συναρμολόγηση:

  • 1 πακέτο φύλλα λαζάνια (χωρίς προβράσιμο)

  • 80 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

1. Προετοιμασία γέμισης

  1. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.

  2. Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ανακατεύουμε με τη φέτα, το ανθότυρο, τον άνηθο, πιπέρι (λίγο αλάτι γιατί η φέτα είναι αλμυρή).

2. Η μπεσαμέλ

  1. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας για 2 λεπτά να ξανθύνει.

  2. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην σβολιάσει.

  3. Όταν πήξει, αποσύρουμε και ρίχνουμε τον κρόκο, μοσχοκάρυδο, αλάτι & πιπέρι.

3. Συναρμολόγηση

  1. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ στον πάτο.

  2. Απλώνουμε φύλλα λαζάνια.

  3. Προσθέτουμε γέμιση σπανακιού-φέτας.

  4. Επαναλαμβάνουμε στρώσεις (λαζάνια – γέμιση – μπεσαμέλ) μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

  5. Τελειώνουμε με λαζάνια, άφθονη μπεσαμέλ από πάνω και τυρί τριμμένο.

4. Ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C (αντιστάσεις) για 40–45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

  • Αφήνουμε να σταθεί 15 λεπτά πριν το κόψουμε, για να κρατάει ωραία το σχήμα.


💡 Tips

  • Αν θες πιο πλούσια γεύση, μπορείς να βάλεις λίγη κρέμα γάλακτος στη μπεσαμέλ.

  • Τα λαζάνια χωρίς προβράσιμο απορροφούν υγρά, οπότε μην αφήσεις τη γέμιση εντελώς στεγνή.

  • Μπορείς να προσθέσεις και λίγη καπνιστή γαλοπούλα ή μπέικον αν θες πιο «χορταστική» εκδοχή.