Υλικά (για ταψί 30x40 εκ.)
Για τη γέμιση:
-
1 κιλό φρέσκο σπανάκι (ή 800 γρ. κατεψυγμένο)
-
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
300 γρ. φέτα, τριμμένη
-
200 γρ. ανθότυρο (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη υφή)
-
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
-
Αλάτι & πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
-
100 γρ. βούτυρο
-
100 γρ. αλεύρι
-
1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό
-
1 κρόκο αυγού
-
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
-
Αλάτι & πιπέρι
Για τη συναρμολόγηση:
-
1 πακέτο φύλλα λαζάνια (χωρίς προβράσιμο)
-
80 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία γέμισης
-
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
-
Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ανακατεύουμε με τη φέτα, το ανθότυρο, τον άνηθο, πιπέρι (λίγο αλάτι γιατί η φέτα είναι αλμυρή).
2. Η μπεσαμέλ
-
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας για 2 λεπτά να ξανθύνει.
-
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην σβολιάσει.
-
Όταν πήξει, αποσύρουμε και ρίχνουμε τον κρόκο, μοσχοκάρυδο, αλάτι & πιπέρι.
3. Συναρμολόγηση
-
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ στον πάτο.
-
Απλώνουμε φύλλα λαζάνια.
-
Προσθέτουμε γέμιση σπανακιού-φέτας.
-
Επαναλαμβάνουμε στρώσεις (λαζάνια – γέμιση – μπεσαμέλ) μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
-
Τελειώνουμε με λαζάνια, άφθονη μπεσαμέλ από πάνω και τυρί τριμμένο.
4. Ψήσιμο
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C (αντιστάσεις) για 40–45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
-
Αφήνουμε να σταθεί 15 λεπτά πριν το κόψουμε, για να κρατάει ωραία το σχήμα.
💡 Tips
-
Αν θες πιο πλούσια γεύση, μπορείς να βάλεις λίγη κρέμα γάλακτος στη μπεσαμέλ.
-
Τα λαζάνια χωρίς προβράσιμο απορροφούν υγρά, οπότε μην αφήσεις τη γέμιση εντελώς στεγνή.
-
Μπορείς να προσθέσεις και λίγη καπνιστή γαλοπούλα ή μπέικον αν θες πιο «χορταστική» εκδοχή.