Ψωμί στη γάστρα

Το ψωμί της γάστρας είναι από τις πιο αγαπημένες σπιτικές συνταγές. Θυμίζει τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, με τραγανή κόρα, πλούσιο άρωμα και αφράτη ψίχα. Το καλό είναι ότι μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα στον δικό μας φούρνο, χρησιμοποιώντας μια απλή γάστρα.

  

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι (προαιρετικά μπορεί να γίνει μείγμα αλεύρων π.χ. 500 γρ. δυνατό για ψωμί + 500 γρ. κίτρινο σκληρό)

  • 8 γρ. ξηρή μαγιά  

  • 700 ml νερό κρύο ή χλιαρό

  • 2 κ.γ. αλάτι

  • 1 κ.σ. μέλι ή ζάχαρη  

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση

     1.     Ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και το μέλι ή τη ζάχαρη.

2.     Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε με το χέρι ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν και στο τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα, αρκεί να ομογενοποιηθεί.

3.     Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12–18 ώρες. Η ζύμη θα φουσκώσει αργά και θα αποκτήσει φουσκάλες.

4.     Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 1 ώρα. 

5.     Τη βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη διπλώνουμε 2-3 φορές και της δίνουμε σχήμα.

6.     Βάζουμε τη γάστρα να προθερμανθεί στους 230°C για 20 λεπτά, βάζουμε μέσα το ψωμί, χαράζουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι.

7.     Ψήνουμε 30 λεπτά με καπάκι στους 230°C, άλλα 20-25 λεπτά χωρίς καπάκι στους 200°C.

8.     Βγάζουμε και αφήνουμε σε σχάρα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψουμε.                                                                                            

Η 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου επιτρέπει στη ζύμη να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ωρίμανσης. Έτσι έχουμε πιο ανοιχτή ψίχα (με «τρύπες»), πιο ελαστική δομή και πιο έντονο άρωμα. Αν βιαζόμαστε, μπορούμε να ψήσουμε και κατευθείαν από το ψυγείο. Απλώς το ψωμί θα βγει λίγο πιο «σφιχτό» και ίσως ανοίξει ανομοιόμορφα.