Υλικά (για 12 ψωμάκια)
-
500 γρ. αλεύρι δυνατό (για ψωμί ή τσουρέκι)
-
280 ml χλιαρό γάλα (ή νερό, αλλά το γάλα δίνει πιο μαλακό αποτέλεσμα)
-
50 γρ. βούτυρο μαλακό (ή 40 ml ελαιόλαδο)
-
1 αυγό
-
25 γρ. ζάχαρη (περίπου 2 κ.σ.)
-
9 γρ. αλάτι (περίπου 1,5 κ.γ.)
-
7 γρ. ξηρή μαγιά (ή 20 γρ. φρέσκια)
Για το άλειμμα
-
2–3 κ.σ. χλιαρό νερό
-
Σουσάμι & μαυροκούκι
Εκτέλεση
-
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
-
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ρίχνουμε το αυγό, το βούτυρο και το μείγμα με τη μαγιά και ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε λίγο αλεύρι· αν είναι σφιχτή, λίγο γάλα.
-
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1–1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
-
Ξεφουσκώνουμε απαλά και χωρίζουμε σε 12 κομμάτια (~65–70 γρ. το καθένα). Τα πλάθουμε σε μπαλάκια, φέρνοντας τις άκρες προς τα κάτω για να είναι λεία στην επιφάνεια.
-
Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν άλλα 40–50 λεπτά.
-
Αλείφουμε απαλά με λίγο χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) ή 170°C (αέρας) για 18–20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
-
Βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε ζεστά ή γεμιστά.
💡 Tip – Αρωματική Παραλλαγή
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη, ½ κ.γ. θυμάρι και ½ κ.γ. δεντρολίβανο. Τα μυρωδικά τα ενσωματώνουμε μαζί με το αλεύρι και το αλάτι, πριν ρίξουμε τα υγρά υλικά. Έτσι τα ψωμάκια θα έχουν υπέροχο άρωμα και γεύση που ταιριάζει ιδανικά με τυριά και αλλαντικά.


