Υλικά (για 2-3 μερίδες)
-
300 γρ. σπαγγέτι
-
1 κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο (κατά προτίμηση φιλέτο)
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
-
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
-
Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό του βρασίματος και τα στραγγίζουμε.
-
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλει το άρωμά του χωρίς να καεί.
-
Προσθέτουμε τον τόνο στραγγισμένο και τον σπάμε με πιρούνι. Ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και, αν θέλουμε, προσθέτουμε και το μπούκοβο.
-
Ρίχνουμε τα σπαγγέτι στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό του βρασίματος για να δέσει καλύτερα.
-
Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
👉 Μπορείς να προσθέσεις και λίγες ελιές ή κάπαρη για πιο μεσογειακό χαρακτήρα.