Υλικά (για 4 άτομα)
Εκτέλεση
- 700 γρ. ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο), κομμένο σε ροδέλες πάχους 1,5–2 εκ.
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά ή πλευρώτους, κομμένα σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. αλεύρι
- ½ φλ. λευκό κρασί
- Χυμός από ½ λεμόνι
- 1 κ.γ. μουστάρδα (ιδανικά Dijon ή απαλή)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
- Μυρωδικά: ½ κ.γ. θυμάρι + ½ κ.γ. δενδρολίβανο (φρέσκα ή ξερά)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε το ψαρονέφρι:
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστών και το αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστών και το αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Σοτάρουμε το κρέας:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (και το βούτυρο, αν θέλουμε) σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ροδίζουμε τις φέτες του ψαρονέφριου από όλες τις πλευρές, για 2–3 λεπτά τη μία.
Τις αποσύρουμε προσωρινά σε ένα πιάτο.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (και το βούτυρο, αν θέλουμε) σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ροδίζουμε τις φέτες του ψαρονέφριου από όλες τις πλευρές, για 2–3 λεπτά τη μία.
Τις αποσύρουμε προσωρινά σε ένα πιάτο.
Σοτάρουμε τα λαχανικά:
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαλακώσει (3–4 λεπτά).
Προσθέτουμε το σκόρδο και έπειτα τα μανιτάρια. Σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να ροδίζουν.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαλακώσει (3–4 λεπτά).
Προσθέτουμε το σκόρδο και έπειτα τα μανιτάρια. Σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να ροδίζουν.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι:
Ρίχνουμε το αλεύρι πάνω στα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό, ώστε να «ψηθεί» ελαφρά.
Ρίχνουμε το αλεύρι πάνω στα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό, ώστε να «ψηθεί» ελαφρά.
Προσθέτουμε ξανά το ψαρονέφρι:
Επαναφέρουμε το ψαρονέφρι στο τηγάνι, ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Τρίβουμε τον πάτο του τηγανιού για να διαλυθούν τα νόστιμα υπολείμματα.
Επαναφέρουμε το ψαρονέφρι στο τηγάνι, ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Τρίβουμε τον πάτο του τηγανιού για να διαλυθούν τα νόστιμα υπολείμματα.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα:
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ (1-2 λεπτά), προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό ή ζωμό, το χυμό λεμονιού, τα μυρωδικά και τη μουστάρδα την οποία έχουμε διαλύσει σε λίγο ζωμό από το τηγάνι.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ (1-2 λεπτά), προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό ή ζωμό, το χυμό λεμονιού, τα μυρωδικά και τη μουστάρδα την οποία έχουμε διαλύσει σε λίγο ζωμό από το τηγάνι.
Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει τρυφερό το κρέας.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι ή λίγο επιπλέον λεμόνι.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι ή λίγο επιπλέον λεμόνι.
Προαιρετικά — στραγγίζουμε τη σάλτσα:
Αν προτιμούμε πιο απαλή και λεία υφή, μπορούμε να σουρώσουμε τη σάλτσα, αφαιρώντας τα κομμάτια του κρεμμυδιού και των μυρωδικών.
Ξαναβάζουμε το ψαρονέφρι και τα μανιτάρια μέσα στη σουρωμένη σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση για να δέσουν.
Αν προτιμούμε πιο απαλή και λεία υφή, μπορούμε να σουρώσουμε τη σάλτσα, αφαιρώντας τα κομμάτια του κρεμμυδιού και των μυρωδικών.
Ξαναβάζουμε το ψαρονέφρι και τα μανιτάρια μέσα στη σουρωμένη σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση για να δέσουν.
Σερβίρουμε με ρύζι της αρεσκείας μας, πατάτες τηγανητές ή πουρέ.