🥘 Τουρλού λαχανικών στον φούρνο

Υλικά 

  • 2 μελιτζάνες μέτριες

  • 2 κολοκυθάκια μέτρια

  • 2 πατάτες

  • 1 κόκκινη πιπεριά (ή 2 αν θέλουμε πιο γλυκιά γεύση)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 2 ώριμες ντομάτες (ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες)

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου 100 ml)

  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)

  • ½ φλιτζάνι νερό

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (αν χρησιμοποιούμε φρέσκια ντομάτα)

  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • Ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C (αντιστάσεις).

  2. Προετοιμάζουμε τα λαχανικά:
    Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες ή μισοφέγγαρα, τις πατάτες σε κύβους ή φέτες, την κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες, το κρεμμύδι σε φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.

  3. Σωτάρουμε (προαιρετικά):
    Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σωτάρουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις πατάτες για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

  4. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας:
    Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
    Μόλις μαραθούν, ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ (αν χρησιμοποιούμε), τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
    Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.

  5. Συναρμολογούμε το φαγητό:
    Σε μεγάλο ταψί, απλώνουμε όλα τα λαχανικά ανακατεμένα.
    Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό.
    Ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού.
    Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

  6. Ψήνουμε:
    Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μελώσει η σάλτσα.
    Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό στη μέση του ψησίματος.


Σερβίρουμε:

Σερβίρουμε το τουρλού ζεστό ή χλιαρό, με φέτα και φρέσκο ψωμί.
Ταιριάζει υπέροχα και με λίγο γιαούρτι ή μια δροσερή πράσινη σαλάτα.