Ρυζόγαλο με μέλι, μαστίχα και φλούδα λεμονιού



Υλικά (για 4–5 μερίδες)

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα

  • 150 γρ. ρύζι γλασέ (ή καρολίνα)

  • 500 ml νερό

  • 2–3 κουταλιές της σούπας μέλι (ή περισσότερο, ανάλογα με τη γεύση μας)

  • 2,5 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

  • 1 φλούδα λεμονιού (μόνο το κίτρινο μέρος)

  • 1–2 κόκκοι μαστίχας Χίου, κοπανισμένοι  

  • Κανέλα σκόνη για πασπάλισμα


Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το ρύζι:
    Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το αφήνουμε να βράσει και ρίχνουμε το ρύζι. Βράζουμε σε σε μέτρια φωτιά για περίπου 12–15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πιει σχεδόν όλο το νερό.

  2. Προσθέτουμε το γάλα και τη φλούδα λεμονιού:
    Κρατάμε περίπου μισό ποτήρι από το γάλα στην άκρη (θα το χρειαστούμε αργότερα για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ).
    Το υπόλοιπο γάλα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη φλούδα λεμονιού.
    Ανακατεύουμε συχνά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.

  3. Διαλύουμε το κορν φλάουρ:
    Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα στο κρύο γάλα που κρατήσαμε.
    Όταν το μείγμα της κατσαρόλας αρχίσει να αχνίζει, ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει.

  4. Αρωματίζουμε και γλυκαίνουμε:
    Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού.
    Προσθέτουμε τη μαστίχα και το μέλι, ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
    Αν θέλουμε πιο γλυκό αποτέλεσμα, προσθέτουμε λίγο επιπλέον μέλι.

  5. Σερβίρουμε:
    Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια.
    Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο να «δέσει».
    Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα.



💡 Μικρά μυστικά

  • Διαλύουμε πάντα το κορν φλάουρ σε κρύο γάλα, αλλιώς σβολιάζει.

  • Κοπανίζουμε τη μαστίχα καλά για να απλωθεί ομοιόμορφα στο γλυκό.

  • Προσθέτουμε το μέλι αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, για να διατηρήσει το άρωμά του και τις ιδιότητές του.

  • Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγες σταγόνες ανθόνερο στο τέλος για έξτρα άρωμα.

  • Αν θέλουμε να κάνουμε το ρυζόγαλο με ζάχαρη αντικαθιστούμε το μέλι με 100 γρ. ζάχαρη.