Υλικά (για 4 άτομα)
-
1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ποντίκι), κομμένο σε κομμάτια
-
2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
-
2 καρότα, σε ροδέλες
-
1 κολοκυθάκι, σε ροδέλες
-
3 κλωνάρια σέλινο (ή λίγα φύλλα), ψιλοκομμένο
-
1 κρεμμύδι, σε μεγάλα κομμάτια
-
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
-
1/2 φλιτζάνι κριθαράκι
-
3 κουταλιές ελαιόλαδο
-
Αλάτι και πιπέρι
-
2 λίτρα νερό (ή όσο χρειαστεί για να σκεπάσει και λίγο παραπάνω το κρέας)
-
Προαιρετικά: λίγο λεμόνι ή φρέσκος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Βράζουμε το κρέας και καθαρίζουμε τον ζωμό
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μοσχάρι και το σκεπάζουμε με νερό.
Το αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
Μόλις είναι έτοιμο, στραγγίζουμε τον ζωμό με ένα σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τυχόν κομμάτια ή αφρό, και ξαναβάζουμε το κρέας και τον καθαρό ζωμό στην κατσαρόλα. -
Προσθέτουμε τα λαχανικά
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, την πατάτα, το σέλινο και το κολοκυθάκι.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον πελτέ, τον οποίο διαλύουμε πρώτα σε λίγο από τον ζεστό ζωμό.
Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. -
Ρίχνουμε το κριθαράκι
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε απαλά.
Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 10–15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι και να δέσει ελαφρώς. -
Ολοκληρώνουμε τη σούπα
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή, με λίγο φρεσκοστυμμένο λεμόνι ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.
💡 Μικρά Μυστικά
-
Αν θέλουμε πιο πηχτή σούπα, μπορούμε να λιώσουμε με ένα πιρούνι λίγη πατάτα πριν προσθέσουμε το κριθαράκι.
-
Το στράγγισμα του ζωμού κάνει τη σούπα πιο καθαρή και απαλή στη γεύση.