🍅 Γεμιστά με κιμά

 

🔸 Υλικά 

Για τα λαχανικά

  • 5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές

  • 5 πιπεριές (πράσινες ή ανάμεικτες)

  • 2 μελιτζάνες (μεσαίες)

  • 2 κολοκυθάκια (μεσαία)

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισός μοσχαρίσιος – μισός χοιρινός για πιο ζουμερό αποτέλεσμα)

  • 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα (200 γρ.)

  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (100 ml)

  • ½ φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 1 κουταλιά άνηθο

  • ½ κουταλάκι ζάχαρη

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • ½ κουταλάκι κύμινο (προαιρετικό)

  • 1 φλιτζάνι νερό  

Για το ψήσιμο

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 1 φλιτζάνι νερό  

  • Αλάτι, πιπέρι


🔹 Εκτέλεση

  1. Προετοιμάζουμε τα λαχανικά:
    Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα κρατάμε στην άκρη. Τις αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι. Πολτοποιούμε τη σάρκα από τις ντομάτες και την κρατάμε για τη γέμιση και για το τέλος.
    Στη συνέχεια, αδειάζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, προσέχοντας να αφήσουμε λίγη σάρκα. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους και τη φυλάμε κι αυτή για το μείγμα. Αλατίζουμε λίγο το εσωτερικό των λαχανικών. 

  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
    Σε φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε 5-6 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.    Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε μισή από την πολτοποιημένη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη σάρκα από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό  και αφήνουμε να σιγοβράσουν 5-6 λεπτά. Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, το κύμινο (αν βάλουμε), αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.

  3. Γεμίζουμε τα λαχανικά:
    Γεμίζουμε κάθε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα και κολοκυθάκι μέχρι τα ¾ (ώστε να έχει χώρο να φουσκώσει το ρύζι) και τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
    Τα τοποθετούμε σε γάστρα. 

  4. Προετοιμάζουμε για το ψήσιμο:
    Περιχύνουμε τα γεμιστά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό ντομάτας και 1 φλιτζάνι νερό.  
    Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά από πάνω.

  5. Ψήνουμε:
    Ψήνουμε με το καπάκι  στη γάστρα στους 200°C για περίπου 1 ώρα.
    Έπειτα, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μελώσουν όμορφα.


💡 Μικρά μυστικά επιτυχίας

  • Αφήνουμε τα γεμιστά να σταθούν τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα σερβίρουμε — οι γεύσεις δένουν υπέροχα.

  • Σερβίρουμε ιδανικά χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου, με φέτα ή στραγγιστό γιαούρτι.