Υλικά
-
500 γρ. γίγαντες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
2 καρότα, σε λεπτές ροδέλες
-
1 πράσο (το λευκό μέρος), σε ροδέλες
1 κλωνάρι σέλερυ
-
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
-
400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ
-
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-
Προαιρετικά: λίγη πάπρικα γλυκιά ή καυτερή για πιο πικάντικο άρωμα
👩🍳 Εκτέλεση
-
Βάζουμε τους γίγαντες σε μεγάλο μπολ με άφθονο νερό από το προηγούμενο βράδυ (τουλάχιστον 12 ώρες). Τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε καλά.
-
Τους βράζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό να τους σκεπάζει καλά για 40–50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τους στραγγίζουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό του βρασίματος.
-
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το καρότο για 4–5 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά, τον πελτέ και ανακατεύουμε 1 λεπτό.
-
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλ. από το νερό που κρατήσαμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, μέχρι να “δέσει” η σάλτσα.
-
Μεταφέρουμε τους γίγαντες στη γάστρα, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό από το βράσιμο (όσο χρειάζεται ώστε να σκεπάζονται ελαφρά). Ανακατεύουμε απαλά.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, με σκεπασμένη τη γάστρα, για περίπου 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15–20 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να ροδίσουν ελαφρά οι γίγαντες.
-
Αφήνουμε να σταθούν 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Ταιριάζουν τέλεια με φέτα και φρέσκο ψωμί.