🧈 Υλικά (για 1 μεγάλη βασιλόπιτα)
Για το τσουρέκι:
-
650 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (ή δυνατό αλεύρι)
-
120 γρ. ζάχαρη
-
3 αυγά
-
120 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
-
180 ml γάλα (χλιαρό)
-
25 γρ. φρέσκια μαγιά (ή 8 γρ. ξηρή)
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1 κ.γ. μαχλέπι
-
½ κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 φλουρί (τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο)
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
-
200 γρ. κουβερτούρα
-
2 κ.σ. βούτυρο
-
2 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη
Για τα αστεράκια (γλάσο ή ζαχαρόπαστα):
-
150 γρ. ζάχαρη άχνη
-
1-2 κ.σ. νερό ή χυμό λεμονιού
(Ανακατεύουμε ώσπου να γίνει παχύρρευστο και πλάθουμε ή κόβουμε σχήματα αφού στεγνώσει.)
🥣 Εκτέλεση
-
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με 1 κ.γ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι και την αφήνουμε για 10-15’ να φουσκώσει.
-
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τα μυρωδικά και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά, τα αυγά και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ελαστική ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα.
-
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (1½-2 ώρες).
-
Ξεφουσκώνουμε απαλά, βάζουμε το φλουρί και τοποθετούμε τη ζύμη σε στρογγυλή φόρμα ή ταψί 26-28 εκ. Αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για 40-60 λεπτά.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.
-
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και το μέλι σε μπεν μαρί και απλώνουμε τη σοκολάτα πάνω στη βασιλόπιτα αφού κρυώσει ελαφρά.
-
Κόβουμε ή πλάθουμε αστεράκια από το γλάσο και διακοσμούμε μαζί με ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δεντράκι ή άλλη γιορτινή λεπτομέρεια.
💡 Tips
-
Αν θέλουμε πιο μαλακό αποτέλεσμα, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. γιαούρτι στη ζύμη.
-
Για πιο πλούσιο άρωμα, προσθέτουμε λίγες σταγόνες βανίλιας ή ροδόνερο.