Η πιο κλασική ελληνική σούπα: ζεστή, χορταστική και γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Ιδανική για κρύες μέρες, αλλά και ως δυναμωτικό πιάτο όταν θέλουμε κάτι ελαφρύ και θρεπτικό.
Υλικά
-
1 ολόκληρο κοτόπουλο
-
2 λίτρα νερό
-
1 καρότο
-
1 πατάτα
-
1 κρεμμύδι
-
1 κλωνάρι σέλινο (προαιρετικά)
-
100 γρ. ρύζι (γλασέ ή καρολίνα)
-
2 αυγά
-
Χυμός από 2 λεμόνια
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο (για προαιρετικό σοτάρισμα του κοτόπουλου)
Εκτέλεση
-
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα με το νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.
-
Προσθέτουμε το καρότο, την πατάτα, το κρεμμύδι και το σέλινο, και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά.
-
Αφαιρούμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά, σουρώνουμε τον ζωμό και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
-
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από τα κόκκαλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλουμε, το σοτάρουμε σε τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο για 2–3 λεπτά ώστε να πάρει υπέροχο άρωμα.
-
Προσθέτουμε το ρύζι στον ζωμό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει (15–20 λεπτά).
-
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μπολ να αφρατέψουν, ρίχνουμε τους κρόκους και τον χυμό λεμονιού.
-
Παίρνουμε λίγο-λίγο καυτό ζωμό και τον ρίχνουμε στο μείγμα αυγολέμονου ανακατεύοντας συνεχώς.
-
Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε 2 λεπτά να δέσει χωρίς να βράσει.
-
Σερβίρουμε ζεστή με τα κομμάτια του κοτόπουλου και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν θέλουμε προσθετουμε στο σερβίρισμα και τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
💡 Tip: Αν θέλουμε πιο βελουτέ υφή, μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά και να τα ρίξουμε πίσω στη σούπα πριν το αυγολέμονο. Θα γίνει πιο πλούσια και κρεμώδης.