Κοτόσουπα


Η πιο κλασική ελληνική σούπα: ζεστή, χορταστική και γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Ιδανική για κρύες μέρες, αλλά και ως δυναμωτικό πιάτο όταν θέλουμε κάτι ελαφρύ και θρεπτικό.

Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο  

  • 2 λίτρα νερό

  • 1 καρότο

  • 1 πατάτα

  • 1 κρεμμύδι

  • 1 κλωνάρι σέλινο (προαιρετικά)

  • 100 γρ. ρύζι (γλασέ ή καρολίνα)

  • 2 αυγά

  • Χυμός από 2 λεμόνια

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (για προαιρετικό σοτάρισμα του κοτόπουλου)

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα με το νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.

  2. Προσθέτουμε το καρότο, την πατάτα, το κρεμμύδι και το σέλινο, και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά.

  3. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά, σουρώνουμε τον ζωμό και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

  4. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από τα κόκκαλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλουμε, το σοτάρουμε σε τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο για 2–3 λεπτά ώστε να πάρει υπέροχο άρωμα.

  5. Προσθέτουμε το ρύζι στον ζωμό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει (15–20 λεπτά).

  6. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μπολ να αφρατέψουν, ρίχνουμε τους κρόκους και τον χυμό λεμονιού.

  7. Παίρνουμε λίγο-λίγο καυτό ζωμό και τον ρίχνουμε στο μείγμα αυγολέμονου ανακατεύοντας συνεχώς.

  8. Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε 2 λεπτά να δέσει χωρίς να βράσει.

  9. Σερβίρουμε ζεστή με τα κομμάτια του κοτόπουλου και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  10. Αν θέλουμε προσθετουμε στο σερβίρισμα και τα ψιλοκομμένα λαχανικά. 


💡 Tip: Αν θέλουμε πιο βελουτέ υφή, μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά και να τα ρίξουμε πίσω στη σούπα πριν το αυγολέμονο. Θα γίνει πιο πλούσια και κρεμώδης.