🎅 Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα Βουτύρου

🧈 Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 φακελάκι βανιλίνη

  • 1/4 κ.γ. αλάτι

  • 1 κρόκος αυγού

  • 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • (προαιρετικά) 1-2 κ.σ. γάλα αν η ζύμη φαίνεται στεγνή

🍫 Για τη διακόσμηση

  • 150 γρ. κουβερτούρα (μαύρη ή γάλακτος)

  • Χρωματιστά sprinkles ή τριμμένο φουντούκι


👩‍🍳 Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.

  2. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά.

  3. Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί απαλή ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές γάλα.

  4. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

  5. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου μισό εκατοστό και κόβουμε διάφορα σχήματα με κουπ πατ (καρδιές, αστέρια, φεγγάρια κ.ά.).

  6. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) για  15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στις άκρες.

  7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα διακοσμήσουμε.

  8. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάμε μέσα τα μισά μπισκότα ή τις άκρες τους.

  9. Πασπαλίζουμε με χρωματιστά sprinkles ή τριμμένο φουντούκι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα.


🎁 Μυστικά επιτυχίας

  • Αν θέλουμε πιο τρυφερά μπισκότα, αντικαθιστούμε 50 γρ. από το αλεύρι με κορν φλάουρ.

  • Για πιο αρωματικό αποτέλεσμα, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

  • Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί έως και 2 εβδομάδες.