🧈 Υλικά
-
250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
120 γρ. ζάχαρη άχνη
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 φακελάκι βανιλίνη
-
1/4 κ.γ. αλάτι
-
1 κρόκος αυγού
-
320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
(προαιρετικά) 1-2 κ.σ. γάλα αν η ζύμη φαίνεται στεγνή
🍫 Για τη διακόσμηση
-
150 γρ. κουβερτούρα (μαύρη ή γάλακτος)
-
Χρωματιστά sprinkles ή τριμμένο φουντούκι
👩🍳 Εκτέλεση
-
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
-
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά.
-
Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί απαλή ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές γάλα.
-
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
-
Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου μισό εκατοστό και κόβουμε διάφορα σχήματα με κουπ πατ (καρδιές, αστέρια, φεγγάρια κ.ά.).
-
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στις άκρες.
-
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα διακοσμήσουμε.
-
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάμε μέσα τα μισά μπισκότα ή τις άκρες τους.
-
Πασπαλίζουμε με χρωματιστά sprinkles ή τριμμένο φουντούκι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα.
🎁 Μυστικά επιτυχίας
-
Αν θέλουμε πιο τρυφερά μπισκότα, αντικαθιστούμε 50 γρ. από το αλεύρι με κορν φλάουρ.
-
Για πιο αρωματικό αποτέλεσμα, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
-
Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί έως και 2 εβδομάδες.