Υλικά
Για το παντεσπάνι
-
5 ασπράδια αυγών (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
150 γρ. ζάχαρη
-
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
-
50 γρ. κορν φλάουρ
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 βανιλίνη
Για την κρέμα πατισερί
-
500 ml γάλα φρέσκο
-
120 γρ. ζάχαρη
-
4 κρόκοι αυγών
-
40 γρ. κορν φλάουρ
-
1 βανίλια
Για τη γέμιση
-
300 γρ. φράουλες (κομμένες σε φετάκια)
Για τη σαντιγύ
-
400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35%)
-
60 γρ. ζάχαρη άχνη
-
1 βανιλίνη
Για το γαρνίρισμα
-
Φρέσκες φράουλες
-
Λίγη άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
-
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν.
-
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ. Τα ενσωματώνουμε απαλά στη μαρέγκα με μια σπάτουλα.
-
Προσθέτουμε και τη βανιλίνη.
-
Απλώνουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα 24 εκ. και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
2. Ετοιμάζουμε την κρέμα πατισερί
-
Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια σε κατσαρολάκι.
-
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
-
Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών για να το θερμάνουμε και μετά το επιστρέφουμε όλο στην κατσαρόλα.
-
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
-
Σκεπάζουμε με μεμβράνη που ακουμπά στην επιφάνεια της κρέμας και την αφήνουμε να κρυώσει.
3. Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανιλίνη μέχρι να αφρατέψει και να σταθεί.
4. Συναρμολογούμε την τούρτα
-
Κόβουμε το παντεσπάνι σε 2 ή 3 στρώσεις, ανάλογα με το πόσο φουσκωτό βγήκε.
-
Βάζουμε την πρώτη βάση σε δίσκο και απλώνουμε κρέμα πατισερί. Στρώνουμε φετάκια φράουλας από πάνω.
-
Τοποθετούμε τη δεύτερη στρώση παντεσπάνι, απλώνουμε ξανά κρέμα και φράουλες.
-
Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να κλείσουμε με την τελευταία στρώση παντεσπάνι.
-
Καλύπτουμε ολόκληρη την τούρτα με τη σαντιγύ.
-
Γαρνίρουμε με ολόκληρες ή κομμένες φράουλες και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες ώστε να «δέσουν» οι γεύσεις και να σφίξει η κρέμα.