🍕 Πίτσα Πεπερόνι

🔹 Υλικά

Για τη Ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • 1,5 κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 300 ml χλιαρό νερό

Για τη Σάλτσα Ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)

  • 200 γρ. πολτός ή σάλτσα ντομάτας

  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη

  • 1/2 κ.γ. αλάτι

  • 1/2 κ.γ. ρίγανη ή ξερός βασιλικός

Για την Επικάλυψη

  • 150 ml σάλτσα ντομάτας (από την παραπάνω συνταγή)

  • 250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη ή οποιοδήποτε μαλακό τυρί της αρεσκείας σας (ή μιξ τυριών)

  • 50–80 γρ. πεπερόνι σε φέτες

  • 1 κ.γ. ρίγανη

  • Προαιρετικά: λίγη καυτερή πιπεριά ή 1/4 κ.γ. μπούκοβο


🔹 Εκτέλεση

Ζύμη

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

  2. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.

  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς μαζί με το ελαιόλαδο.

  4. Ζυμώνουμε για 8–10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  6. Όταν φουσκώσει, την πιέζουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει και την ανοίγουμε σε στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα πάχους 0,5–1 εκ.


Σάλτσα Ντομάτας

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

  2. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το σοτάρουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να το κάψουμε.

  3. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη ρίγανη ή τον βασιλικό.

  4. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά.

  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε.


Συναρμολόγηση & Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C (πάνω-κάτω ή με πέτρα πίτσας, αν διαθέτουμε).

  2. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψί με λαδόκολλα ή ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια.

  3. Απλώνουμε τη σάλτσα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.

  4. Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα και στη συνέχεια τις φέτες πεπερόνι.

  5. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και, αν θέλουμε, με λίγη καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο.

  6. Ψήνουμε για 10–12 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα η ζύμη.

  7. Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο, την αφήνουμε 2–3 λεπτά να σταθεί και την κόβουμε σε κομμάτια.


💡 Μυστικά επιτυχίας

  • Αν θέλουμε πιο αφράτη ζύμη, την αφήνουμε να φουσκώσει δύο φορές (μία πριν το άπλωμα και άλλη μία για 20 λεπτά μετά).

  • Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε λίγο καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι κάτω από τη ζύμη πριν το ψήσιμο.

  • Αν μας αρέσει η πιο ιταλική γεύση, προσθέτουμε 1 κ.σ. παρμεζάνα πάνω από τη μοτσαρέλα πριν το ψήσιμο.