🔹 Υλικά
Για τη Ζύμη
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1,5 κ.γ. αλάτι
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
300 ml χλιαρό νερό
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
-
200 γρ. πολτός ή σάλτσα ντομάτας
-
1/2 κ.γ. ζάχαρη
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
1/2 κ.γ. ρίγανη ή ξερός βασιλικός
Για την Επικάλυψη
-
150 ml σάλτσα ντομάτας (από την παραπάνω συνταγή)
-
250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη ή οποιοδήποτε μαλακό τυρί της αρεσκείας σας (ή μιξ τυριών)
-
50–80 γρ. πεπερόνι σε φέτες
-
1 κ.γ. ρίγανη
-
Προαιρετικά: λίγη καυτερή πιπεριά ή 1/4 κ.γ. μπούκοβο
🔹 Εκτέλεση
Ζύμη
-
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
-
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
-
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς μαζί με το ελαιόλαδο.
-
Ζυμώνουμε για 8–10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
-
Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Όταν φουσκώσει, την πιέζουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει και την ανοίγουμε σε στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα πάχους 0,5–1 εκ.
Σάλτσα Ντομάτας
-
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
-
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το σοτάρουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να το κάψουμε.
-
Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη ρίγανη ή τον βασιλικό.
-
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Συναρμολόγηση & Ψήσιμο
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C (πάνω-κάτω ή με πέτρα πίτσας, αν διαθέτουμε).
-
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψί με λαδόκολλα ή ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια.
-
Απλώνουμε τη σάλτσα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
-
Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα και στη συνέχεια τις φέτες πεπερόνι.
-
Πασπαλίζουμε με ρίγανη και, αν θέλουμε, με λίγη καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο.
-
Ψήνουμε για 10–12 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα η ζύμη.
-
Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο, την αφήνουμε 2–3 λεπτά να σταθεί και την κόβουμε σε κομμάτια.
💡 Μυστικά επιτυχίας
-
Αν θέλουμε πιο αφράτη ζύμη, την αφήνουμε να φουσκώσει δύο φορές (μία πριν το άπλωμα και άλλη μία για 20 λεπτά μετά).
-
Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε λίγο καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι κάτω από τη ζύμη πριν το ψήσιμο.
-
Αν μας αρέσει η πιο ιταλική γεύση, προσθέτουμε 1 κ.σ. παρμεζάνα πάνω από τη μοτσαρέλα πριν το ψήσιμο.