🍕Πίτσα Σπέσιαλ


 

🔹 Υλικά

Για τη Ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • 1,5 κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 300 ml χλιαρό νερό

Για τη Σάλτσα Ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)

  • 200 γρ. πολτός ή σάλτσα ντομάτας

  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη

  • 1/2 κ.γ. αλάτι

  • 1/2 κ.γ. ρίγανη ή ξερός βασιλικός

Για την Επικάλυψη

  • 150 ml σάλτσα ντομάτας (από την παραπάνω συνταγή)

  • 200 γρ. διάφορα μαλακά τυριά της αρεσκείας σας

  • 100 γρ. μπέικον γαλοπούλας σε φέτες ή κομματάκια

  • 1 πράσινη πιπεριά σε λεπτές ροδέλες

  • 1 ντομάτα σε λεπτές ροδέλες

  • 150 γρ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε φέτες

  • 1 κ.γ. ρίγανη


🔹 Εκτέλεση

Ζύμη

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

  2. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.

  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς μαζί με το ελαιόλαδο.

  4. Ζυμώνουμε για 8–10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  6. Όταν φουσκώσει, την πιέζουμε ελαφρά και την ανοίγουμε σε στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα πάχους 0,5–1 εκ.


Σάλτσα Ντομάτας

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

  2. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.

  3. Ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη ρίγανη ή τον βασιλικό.

  4. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά.

  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε.


Συναρμολόγηση & Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C (πάνω-κάτω ή με πέτρα πίτσας).

  2. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψί με λαδόκολλα ή ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια.

  3. Απλώνουμε τη σάλτσα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.

  4. Προσθέτουμε τα τυριά ομοιόμορφα. Αφήνουμε μια ποσότητα για το τέλος.

  5. Βάζουμε τα μανιτάρια, την πιπεριά, την ντομάτα και το μπέικον γαλοπούλας.

  6. Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.

  7. Πασπαλίζουμε με ρίγανη.

  8. Ψήνουμε για 12–15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η ζύμη.

  9. Αφήνουμε 2–3 λεπτά πριν κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.  



💡 Tip:

  • Για πιο έντονη γεύση μπέικον, μπορούμε να το σοτάρουμε ελαφρά πριν το βάλουμε πάνω στην πίτσα.