Υλικά
-
600 γρ. αλεύρι (κατά προτίμηση μισό σκληρό, μισό μαλακό)
-
1 ½ κ.γ. αλάτι
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. ξύδι ή λεμόνι
-
300–320 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει το αλεύρι)
-
λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα
Εκτέλεση
-
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και λίγο από το νερό.
-
Ανακατεύουμε με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
-
Δουλεύουμε τη ζύμη στον πάγκο για λίγα λεπτά, ώσπου να γίνει λεία και εύπλαστη.
-
Αν δούμε ότι κολλάει, πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι μέχρι να σταθεροποιηθεί.
-
Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα τουλάχιστον για να γίνει πιο δυνατή και ελαστική ώστε να ανοίγει πιο εύκολα.
-
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5–6 μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα για λίγα λεπτά ακόμα.
-
Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε λεπτά φύλλα, ξεκινώντας από το κέντρο και περιστρέφοντας συνεχώς.
-
Στρώνουμε τα φύλλα στο λαδωμένο ταψί, βάζοντας λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ανάμεσα για να μείνουν χωρισμένα και τραγανά.
-
Προσθέτουμε τη γέμιση που θέλουμε και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τσακίζοντας τις άκρες προς τα μέσα.
-
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180–190°C μέχρι να ροδίσει όμορφα το φύλλο.
Μικρά Μυστικά
-
Αν θέλεις πιο τραγανό φύλλο, βάλε 1 κ.σ. τσίπουρο ή ούζο αντί για ξύδι.
-
Για πιο μαλακό φύλλο, πρόσθεσε 1 κ.σ. γιαούρτι στη ζύμη.
-