Χωριάτικο φύλλο για πίτα


 

Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι (κατά προτίμηση μισό σκληρό, μισό μαλακό)

  • 1 ½ κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. ξύδι ή λεμόνι

  • 300–320 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει το αλεύρι)

  • λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα


Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και λίγο από το νερό.

  2. Ανακατεύουμε με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.

  3. Δουλεύουμε τη ζύμη στον πάγκο για λίγα λεπτά, ώσπου να γίνει λεία και εύπλαστη.

  4. Αν δούμε ότι κολλάει, πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι μέχρι να σταθεροποιηθεί.

  5. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα τουλάχιστον για να γίνει πιο δυνατή και ελαστική ώστε να ανοίγει πιο εύκολα.

  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5–6 μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα για λίγα λεπτά ακόμα.

  7. Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε λεπτά φύλλα, ξεκινώντας από το κέντρο και περιστρέφοντας συνεχώς.

  8. Στρώνουμε τα φύλλα στο λαδωμένο ταψί, βάζοντας λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ανάμεσα για να μείνουν χωρισμένα και τραγανά.

  9. Προσθέτουμε τη γέμιση που θέλουμε και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τσακίζοντας τις άκρες προς τα μέσα.

  10. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό.

  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180–190°C μέχρι να ροδίσει όμορφα το φύλλο.

    Μικρά Μυστικά

    • Αν θέλεις πιο τραγανό φύλλο, βάλε 1 κ.σ. τσίπουρο ή ούζο αντί για ξύδι.

    • Για πιο μαλακό φύλλο, πρόσθεσε 1 κ.σ. γιαούρτι στη ζύμη.