🥣 Βελουτέ Σούπα Κοτόπουλου με Καρότο και Πατάτα

Μια κρεμώδης, θρεπτική σούπα που μας ζεσταίνει και μας χορταίνει.
Το κοτόπουλο δίνει πλούσια γεύση, τα λαχανικά προσφέρουν χρώμα και άρωμα, ενώ η βελούδινη υφή της την κάνει ιδανική για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 1 φιλέτο στήθος ή μπούτι κοτόπουλου (περίπου 300–400 γρ.)

  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

  • 1 πατάτα, κομμένη σε κύβους

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 μικρό κομμάτι σέλινο (προαιρετικά)

  • 1 σκ. σκόρδο

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή νερό

  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά ή πάπρικα (για χρώμα και άρωμα)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Χυμό από μισό λεμόνι (προαιρετικά)

  • Μπούκοβο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

  2. Προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια και το ροδίζουμε ελαφρά από όλες τις πλευρές.

  3. Ρίχνουμε τα καρότα, την πατάτα και, αν θέλουμε, λίγο σέλινο. Ανακατεύουμε για 2–3 λεπτά ώστε να σοταριστούν ελαφρά.

  4. Προσθέτουμε τον ζωμό (ή το νερό), τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μαγειρευτεί καλά το κοτόπουλο.

  5. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.


🥄 Επιλογές για το τελικό στάδιο

Α. Για βελουτέ σούπα  

  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρότερα κομμάτια.

  • Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά.

  • Χτυπάμε όλα τα υλικά με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε λεία, βελούδινη υφή.

  • Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό για πιο αραιή σούπα.

Β. Για σούπα με κομμάτια κοτόπουλου

  • Χτυπάμε μόνο τα λαχανικά και το ζωμό με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνουν κρέμα.

  • Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο (κομμένο ή ξεψαχνισμένο) μέσα στη βελούδινη βάση.

  • Ανακατεύουμε απαλά για να ενωθούν οι γεύσεις.


  1. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι, αν μας αρέσει.


Σερβίρουμε

  • Πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  • Προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ή μια κουταλιά γιαούρτι για πιο πλούσια υφή.

  • Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί ή τραγανά κρουτόν.