Υλικά (για περίπου 40 κομμάτια)
🧈 Για τη ζύμη:
-
500 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
-
150 γρ. άχνη ζάχαρη
-
1 κρόκο αυγού
-
1 κ.γ. βανιλίνη ή 1 φακελάκι βανίλια
-
1 κ.σ. λικέρ κονιάκ ή μαστίχα (προαιρετικά, αλλά δίνει άρωμα και αφρατεύει)
-
700–750 γρ. αλεύρι μαλακό (κοσκινισμένο) ή αλεύρι γ.ο.χ.
-
150 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα (χοντροκομμένα)
-
1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
Μια πρέζα αλάτι
❄️ Για το πασπάλισμα:
-
300 γρ. άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
-
Λίγο ανθόνερο ή ροδόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Χτυπάμε το βούτυρο – το μυστικό για αφράτους κουραμπιέδες
-
Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Το χτυπάμε στο μίξερ (με φτερό) για 12–15 λεπτά, μέχρι να γίνει κατάλευκο και αφράτο σαν σαντιγί.
-
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να έχουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα.
-
-
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
-
Ρίχνουμε τον κρόκο, τη βανίλια και το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά.
-
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα αμύγδαλα.
-
Προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα του βουτύρου και ζυμώνουμε απαλά με το χέρι – ίσα να ενωθούν τα υλικά.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, βουτυρένια και όχι σφιχτή.
-
-
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες
-
Κόβουμε με κουπ-πατ σε αστεράκια ή όποιο σχήμα μας αρέσει. Επίσης, αν θέλουμε πλάθουμε μικρά μισοφέγγαρα ή στρογγυλούς κουραμπιέδες περίπου 25 γρ. ο καθένας.
-
Τους τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
-
-
Ψήνουμε
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C με αέρα.
-
Ψήνουμε για 18–22 λεπτά (ανάλογα πάντα με τον φούρνο μας), μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ελαφρύ χρώμα στη βάση, χωρίς να ροδίσουν από πάνω.
-
-
Πασπαλίζουμε με άχνη
-
Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο, τους αφήνουμε να σταθούν για 5–6 λεπτά.
-
Αν θέλουμε, τους ραντίζουμε πολύ ελαφρά με ανθόνερο.
Ρίχνουμε κοσκινίζοντας αρκετή άχνη σε ένα ταψί ώστε να γίνει παχιά στρώση.
Τοποθετούμε πάνω στην άχνη τους κουραμπιέδες όσο είναι ακόμα χλιαροί, αλλά όχι καυτοί, και τους πασπαλίζουμε ξανά με πολλή άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Αφού κρυώσουν, τους βάζουμε σε πιατέλα σε στρώσεις και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.
-
💡 Μυστικά επιτυχίας:
-
Δεν παραζυμώνουμε τη ζύμη — όσο πιο λίγο την πειράξουμε, τόσο πιο αφράτοι θα βγουν οι κουραμπιέδες.
-
Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τη ζύμη 10–15 λεπτά στο ψυγείο πριν πλάσουμε τα κομμάτια.
-
Για πιο έντονο άρωμα, μπορούμε να βάλουμε μισό αγελαδινό και μισό πρόβειο βούτυρο (μόνο αν μας αρέσει η έντονη μυρωδιά).
