Υλικά (για περίπου 40 κομμάτια)
🧈 Για τη ζύμη:
-
500 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (όχι μαργαρίνη)
-
150 γρ. άχνη ζάχαρη
-
1 κρόκο αυγού
-
1 κ.γ. βανιλίνη ή 1 φακελάκι βανίλια
-
1 κ.σ. λικέρ κονιάκ ή μαστίχα (προαιρετικά, αλλά δίνει άρωμα και αφρατεύει)
-
700–750 γρ. αλεύρι μαλακό (κοσκινισμένο)
-
150 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα (χοντροκομμένα)
-
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
Μια πρέζα αλάτι
❄️ Για το πασπάλισμα:
-
300–400 γρ. άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
-
Λίγο ανθόνερο ή ροδόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Χτυπάμε το βούτυρο – το μυστικό για αφράτους κουραμπιέδες
-
Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Το χτυπάμε στο μίξερ (με φτερό) για 12–15 λεπτά, μέχρι να γίνει κατάλευκο και αφράτο σαν σαντιγί.
-
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να έχουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα.
-
-
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
-
Ρίχνουμε τον κρόκο, τη βανίλια και το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά.
-
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα αμύγδαλα.
-
Προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα του βουτύρου και ζυμώνουμε απαλά με το χέρι – ίσα να ενωθούν τα υλικά.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, βουτυρένια και όχι σφιχτή.
-
-
Πλάθουμε τα κουραμπιεδάκια
-
Κόβουμε με κουπ-πατ σε αστεράκια ή όποιο σχήμα μας αρέσει. Επίσης, αν θέλουμε πλάθουμε μικρά μισοφέγγαρα ή στρογγυλά κουραμπιεδάκια περίπου 25 γρ. το καθένα.
-
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
-
-
Ψήνουμε
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C με αέρα.
-
Ψήνουμε για 18–22 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ελαφρύ χρώμα στη βάση, χωρίς να ροδίσουν από πάνω.
-
-
Πασπαλίζουμε με άχνη
-
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να σταθούν για 5–6 λεπτά.
-
Αν θέλουμε, τα ραντίζουμε ελαφρά με ανθόνερο.
-
Έπειτα τα βουτάμε ή τα πασπαλίζουμε πλούσια με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη, όσο είναι ακόμα χλιαρά.
-
💡 Μυστικά επιτυχίας:
-
Δεν παραζυμώνουμε τη ζύμη — όσο πιο λίγο την πειράξουμε, τόσο πιο αφράτοι θα βγουν οι κουραμπιέδες.
-
Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τη ζύμη 10–15 λεπτά στο ψυγείο πριν πλάσουμε τα κομμάτια.
-
Για πιο έντονο άρωμα, μπορούμε να βάλουμε μισό αγελαδινό και μισό πρόβειο βούτυρο (μόνο αν μας αρέσει η έντονη μυρωδιά).