Αφράτοι κουραμπιέδες


Υλικά (για περίπου 40 κομμάτια)

🧈 Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (όχι μαργαρίνη)

  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη

  • 1 κρόκο αυγού

  • 1 κ.γ. βανιλίνη ή 1 φακελάκι βανίλια

  • 1 κ.σ. λικέρ κονιάκ ή μαστίχα (προαιρετικά, αλλά δίνει άρωμα και αφρατεύει)

  • 700–750 γρ. αλεύρι μαλακό (κοσκινισμένο)

  • 150 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα (χοντροκομμένα)

  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • Μια πρέζα αλάτι

❄️ Για το πασπάλισμα:

  • 300–400 γρ. άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)

  • Λίγο ανθόνερο ή ροδόνερο (προαιρετικά)


Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το βούτυρο – το μυστικό για αφράτους κουραμπιέδες

    • Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    • Το χτυπάμε στο μίξερ (με φτερό) για 12–15 λεπτά, μέχρι να γίνει κατάλευκο και αφράτο σαν σαντιγί.

    • Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να έχουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα.

  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά

    • Ρίχνουμε τον κρόκο, τη βανίλια και το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά.

    • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα αμύγδαλα.

    • Προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα του βουτύρου και ζυμώνουμε απαλά με το χέρι – ίσα να ενωθούν τα υλικά.
      Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, βουτυρένια και όχι σφιχτή.

  3. Πλάθουμε τα κουραμπιεδάκια

    • Κόβουμε με κουπ-πατ σε αστεράκια ή όποιο σχήμα μας αρέσει. Επίσης, αν θέλουμε πλάθουμε μικρά μισοφέγγαρα ή στρογγυλά κουραμπιεδάκια περίπου 25 γρ. το καθένα.

    • Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

  4. Ψήνουμε

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C με αέρα.

    • Ψήνουμε για 18–22 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ελαφρύ χρώμα στη βάση, χωρίς να ροδίσουν από πάνω.

  5. Πασπαλίζουμε με άχνη

    • Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να σταθούν για 5–6 λεπτά.

    • Αν θέλουμε, τα ραντίζουμε ελαφρά με ανθόνερο.

    • Έπειτα τα βουτάμε ή τα πασπαλίζουμε πλούσια με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη, όσο είναι ακόμα χλιαρά.


💡 Μυστικά επιτυχίας:

  • Δεν παραζυμώνουμε τη ζύμη — όσο πιο λίγο την πειράξουμε, τόσο πιο αφράτοι θα βγουν οι κουραμπιέδες.

  • Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τη ζύμη 10–15 λεπτά στο ψυγείο πριν πλάσουμε τα κομμάτια.

  • Για πιο έντονο άρωμα, μπορούμε να βάλουμε μισό αγελαδινό και μισό πρόβειο βούτυρο (μόνο αν μας αρέσει η έντονη μυρωδιά).