🔹 Υλικά
Για τη Ζύμη
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή τύπου 00)
-
1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1,5 κ.γ. αλάτι
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
300 ml χλιαρό νερό
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
-
200 γρ. πολτός ή σάλτσα ντομάτας
-
1/2 κ.γ. ζάχαρη
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
1/2 κ.γ. ρίγανη ή βασιλικός
Για την Επικάλυψη
-
200–250 γρ. διάφορα μαλακά τυριά της αρεσκείας μας
-
Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
-
1 κ.γ. ελαιόλαδο για πάνω από την πίτσα
🔹 Εκτέλεση
Ζύμη
-
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
-
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
-
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς μαζί με το ελαιόλαδο.
-
Ζυμώνουμε για 8–10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
-
Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Όταν φουσκώσει, την πιέζουμε ελαφρά και την ανοίγουμε σε στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα πάχους 0,5–1 εκ.
Σάλτσα Ντομάτας
-
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
-
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
-
Ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη ρίγανη ή τον βασιλικό.
-
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Συναρμολόγηση & Ψήσιμο
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C (πάνω-κάτω ή με πέτρα πίτσας).
-
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψί με λαδόκολλα ή ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια.
-
Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
-
Προσθέτουμε τα τυριά πάνω από τη σάλτσα.
-
Ψήνουμε για 10–12 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρυσαφί χρώμα η ζύμη.
-
Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και λίγο ελαιόλαδο πάνω. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
💡 Tip:
-
Για πιο αρωματική πίτσα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα πριν το σερβίρισμα.
-
Αν θέλουμε πιο λεπτή ζύμη, μπορούμε να την ανοίξουμε πιο λεπτή και να ψήσουμε 8–10 λεπτά σε πολύ ζεστό φούρνο.