🍕 Πίτσα Μαργαρίτα

 

🔹 Υλικά

Για τη Ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή τύπου 00)

  • 1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • 1,5 κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 300 ml χλιαρό νερό

Για τη Σάλτσα Ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)

  • 200 γρ. πολτός ή σάλτσα ντομάτας

  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη

  • 1/2 κ.γ. αλάτι

  • 1/2 κ.γ. ρίγανη ή βασιλικός

Για την Επικάλυψη

  • 200–250 γρ. διάφορα μαλακά τυριά της αρεσκείας μας

  • Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)

  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο για πάνω από την πίτσα


🔹 Εκτέλεση

Ζύμη

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

  2. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.

  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς μαζί με το ελαιόλαδο.

  4. Ζυμώνουμε για 8–10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  6. Όταν φουσκώσει, την πιέζουμε ελαφρά και την ανοίγουμε σε στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα πάχους 0,5–1 εκ.


Σάλτσα Ντομάτας

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

  2. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.

  3. Ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη ρίγανη ή τον βασιλικό.

  4. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά.

  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε.


Συναρμολόγηση & Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C (πάνω-κάτω ή με πέτρα πίτσας).

  2. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψί με λαδόκολλα ή ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια.

  3. Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.

  4. Προσθέτουμε τα τυριά πάνω από τη σάλτσα.

  5. Ψήνουμε για 10–12 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρυσαφί χρώμα η ζύμη.

  6. Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και λίγο ελαιόλαδο πάνω. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


💡 Tip:

  • Για πιο αρωματική πίτσα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα πριν το σερβίρισμα.

  • Αν θέλουμε πιο λεπτή ζύμη, μπορούμε να την ανοίξουμε πιο λεπτή και να ψήσουμε 8–10 λεπτά σε πολύ ζεστό φούρνο.