Υλικά
-
800–900 γρ. χοιρινό φιλέτο από σπάλα ή μπούτι (νουά) κομμένο σε κομμάτια 3–4 εκ.
-
2–3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
-
1 κ.γ. μουστάρδα (προαιρετική)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
300 γρ. μανιτάρια σε φέτες
-
2 μεγάλες πατάτες
-
1 μεγάλη γλυκοπατάτα
-
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
-
Ξύσμα από ½ λεμόνι
-
150 ml λευκό κρασί
-
400 ml ζεστός ζωμός λαχανικών
-
1 φύλλο δάφνης
-
½ κ.γ. θυμάρι ξερό ή 1 κλωναράκι
-
1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά για το τέλος)
-
Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζουμε καλά τα φιλετάκια απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε πιάτο.
-
Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
-
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
-
Προσθέτουμε τον ζωμό, τις πατάτες, τη γλυκοπατάτα, τη δάφνη και το θυμάρι.Προσθέτουμε τη μουστάρδα την οποία έχουμε διαλύσει σε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα. Επαναφέρουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα μαζί με τα υγρά του. Όταν πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.
-
Αποσύρουμε τη δάφνη και, αν θέλουμε πιο δεμένη σάλτσα, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο ανακινώντας την κατσαρόλα. Διορθώνουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.
-
Σερβίρουμε, αν μας αρέσει, με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
