Υλικά
Για τη ζύμη
-
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1000 g)
-
350 ml ελαιόλαδο
-
250 ml ηλιέλαιο
-
200 g ζάχαρη
-
200 ml χυμό πορτοκαλιού
-
Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
-
2 κ.γ. κανέλα
-
1 κ.γ. γαρύφαλλο
-
1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1 κ.γ. σόδα μαγειρική (θα μπει μέσα στον χυμό πορτοκαλιού — θα αφρίσει)
-
50 ml κονιάκ ή ρακί (προαιρετικό αλλά δίνει άρωμα)
Για το σιρόπι
-
500 g μέλι
-
500 g ζάχαρη
-
600 ml νερό
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
3–4 γαρύφαλλα
-
Χυμός από ½ λεμόνι (στο τέλος)
Για το πασπάλισμα
-
250 g καρύδια ψιλοκομμένα
-
Λίγη κανέλα
⭐ Εκτέλεση
-
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και τα βράζουμε για 4–5 λεπτά.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς μέχρι το τέλος της παρασκευής.
-
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (θα αφρίσει) και το προσθέτουμε στο μείγμα.
-
Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά.
-
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα.
-
Ζυμώνουμε ελαφρά, χωρίς να πιέζουμε δυνατά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
-
Πλάθουμε μικρά οβάλ κομμάτια και τα πιέζουμε ελαφρά με πιρούνι ή τρίφτη για να κάνουμε σχέδιο.
-
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170–175°C για 25–30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
-
Βγάζουμε τα μελομακάρονα καυτά από τον φούρνο και τα βουτάμε αμέσως στο κρύο σιρόπι για 8–12 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε.
-
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και λίγη κανέλα.
✨ Μικρά μυστικά για τέλεια μελομακάρονα
-
Το λάδι πρέπει να είναι καλής ποιότητας (ιδανικά μισό ελαιόλαδο–μισό ηλιέλαιο για σωστή υφή).
-
Μην παραζυμώσεις τη ζύμη!
-
Το σιρόπιασμα θέλει ηρεμία και σωστή αντίθεση θερμοκρασιών.
-
Αν τα θέλεις πιο τραγανά: μελώνεις λιγότερο.
-
Αν τα θέλεις πιο μαλακά: αυξάνεις τον χρόνο στο σιρόπι.
-
-
