Μελομακάρονα, η συνταγή της γιαγιάς μου!


Υλικά

Για τη ζύμη  

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1000 g)

  • 350 ml ελαιόλαδο

  • 250 ml ηλιέλαιο

  • 200 g ζάχαρη

  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού

  • Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια

  • 2 κ.γ. κανέλα

  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο

  • 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική (θα μπει μέσα στον χυμό πορτοκαλιού — θα αφρίσει)

  • 50 ml κονιάκ ή ρακί (προαιρετικό αλλά δίνει άρωμα)

Για το σιρόπι

  • 500 g μέλι

  • 500 g ζάχαρη

  • 600 ml νερό

  • 1 ξυλάκι κανέλας

  • 3–4 γαρύφαλλα

  • Χυμός από ½ λεμόνι (στο τέλος)

Για το πασπάλισμα

  • 250 g καρύδια ψιλοκομμένα

  • Λίγη κανέλα

    Εκτέλεση

    1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και τα βράζουμε για 4–5 λεπτά.

    2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς μέχρι το τέλος της παρασκευής.

    3. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

    4. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (θα αφρίσει) και το προσθέτουμε στο μείγμα.

    5. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά.

    6. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα.

    7. Ζυμώνουμε ελαφρά, χωρίς να πιέζουμε δυνατά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη.

    8. Πλάθουμε μικρά οβάλ κομμάτια και τα πιέζουμε ελαφρά με πιρούνι ή τρίφτη για να κάνουμε σχέδιο.

    9. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.

    10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170–175°C για 25–30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

    11. Βγάζουμε τα μελομακάρονα καυτά από τον φούρνο και τα βουτάμε αμέσως στο κρύο σιρόπι για 8–12 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε.

    12. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και λίγη κανέλα.

      Μικρά μυστικά για τέλεια μελομακάρονα

      • Το λάδι πρέπει να είναι καλής ποιότητας (ιδανικά μισό ελαιόλαδο–μισό ηλιέλαιο για σωστή υφή).

      • Μην παραζυμώσεις τη ζύμη!

      • Το σιρόπιασμα θέλει ηρεμία και σωστή αντίθεση θερμοκρασιών.

      • Αν τα θέλεις πιο τραγανά: μελώνεις λιγότερο.

      • Αν τα θέλεις πιο μαλακά: αυξάνεις τον χρόνο στο σιρόπι.