Μια παραδοσιακή αλλά εκλεπτυσμένη βασιλόπιτα, αρωματισμένη με μαστίχα, εξαιρετικά αφράτη χάρη στη μαρέγκα και στολισμένη με άχνη, κανέλα και κόκκινα cranberries για ένα εντυπωσιακό γιορτινό αποτέλεσμα.
Υλικά
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
-
300 γρ. ζάχαρη
-
5 αυγά (χωρισμένα κρόκοι & ασπράδια)
-
120 ml γάλα
-
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
-
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
1–1½ κ.γ. μαστίχα Χίου, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
-
Κανέλα τριμμένη για τη διακόσμηση
-
Κόκκινα cranberries (φρέσκα ή αποξηραμένα) ή όποιο φρουτάκι θέλετε
-
1 φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, πάνω-κάτω αντίσταση, και βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα 26 εκ., στρώνοντας τη βάση με λαδόκολλα.
Σε καθαρό και στεγνό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ανοιχτόχρωμη κρέμα.
Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ρίχνουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαστίχα και ανακατεύουμε μέχρι να αρωματιστεί ομοιόμορφα το μείγμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο γάλα.
Προσθέτουμε εναλλάξ στο μείγμα το αλεύρι και το γάλα με τη σόδα, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε λείο και απαλό μείγμα.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα σε 2–3 δόσεις, αναδιπλώνοντας απαλά με σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω για να διατηρηθεί ο όγκος.
Τοποθετούμε το φλουρί στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά μία φορά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 50–60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να σταθεί 10 λεπτά στη φόρμα, ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Διακόσμηση
Όταν η βασιλόπιτα κρυώσει τελείως, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Με τη βοήθεια κουπ πατ αστεριού σχηματίζουμε αστέρια πασπαλίζοντας μέσα με κανέλα. Στο κέντρο τοποθετούμε κόκκινα cranberries ή οποιοδήποτε φρουτάκι θέλουμε ελαφρώς πασπαλισμένα με άχνη. Τη διακόσμηση συμπληρώνουμε με μικρά κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου, τα οποία δίνουν πράσινη αντίθεση, φυσικό άρωμα και ολοκληρώνουν τη γιορτινή εμφάνιση.
Tips
-
Η μαστίχα αναδεικνύεται καλύτερα αν κοπανιστεί με λίγη ζάχαρη για να μη «πιάσει».
-
Αν θέλουμε ακόμα πιο πλούσιο άρωμα, αντικαθιστούμε 2 κ.σ. από το γάλα με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
-
Λίγα πολύ ψιλοτριμμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα (2 κ.σ.) δίνουν εξαιρετική υφή χωρίς να βαραίνουν το κέικ.
-
Το φλουρί τοποθετείται πάντα στο τέλος, για να μην ακουμπήσει στον πάτο της φόρμας.
