Βασιλόπιτα με γλάσο σοκολάτας

🧺 Υλικά

Για τη βασιλόπιτα

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (16 γρ)

  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα

  • ¼ κ.γ. αλάτι

  • 250 γρ βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 350 γρ ζάχαρη

  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

  • 200 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού

  • 100 ml γάλα

  • 80 ml κονιάκ

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • ½ κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)


🍰 Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.

  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 28–30 εκ.

  3. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι (την κανέλα αν χρησιμοποιήσουμε).

  4. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.

  5. Σε ξεχωριστό μπολ προσθέτουμε στο χυμό το γάλα και το κονιάκ.

  6. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4–5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.

  7. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.

  8. Ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.

  9. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ:

    • το μίγμα των στερεών

    • το μίγμα του χυμού
      μέχρι να έχουμε ομοιογενές μίγμα.

  10. Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και τοποθετούμε το φλουρί.

  11. Ψήνουμε για 55–65 λεπτά, μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.

  12. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν την καλύψουμε με γλάσο.


🍫 Γλάσο σοκολάτας

Υλικά

  • 200 γρ κουβερτούρα (55–60% κακάο)

  • 120 ml κρέμα γάλακτος

  • 1 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη

  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.

  2. Τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα και αφήνουμε 1 λεπτό.

  3. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

  4. Προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.

  5. Απλώνουμε το γλάσο χλιαρό πάνω στη βασιλόπιτα.

  6. Διακοσμούμε όπως μας αρέσει.


 Μικρά μυστικά επιτυχίας

  • Αν θες έξτρα άρωμα: 1 κ.σ. κονιάκ και στο γλάσο.

  • Για πιο «ζουμερή» πίτα: τρύπησε ελαφρά και ράντισε με
    2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού + 1 κ.σ. κονιάκ.