🧺 Υλικά
Για τη βασιλόπιτα
-
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (16 γρ)
-
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
-
¼ κ.γ. αλάτι
-
250 γρ βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
-
350 γρ ζάχαρη
-
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
-
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
-
200 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
-
100 ml γάλα
-
80 ml κονιάκ
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
½ κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
🍰 Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
-
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 28–30 εκ.
-
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι (την κανέλα αν χρησιμοποιήσουμε).
-
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
-
Σε ξεχωριστό μπολ προσθέτουμε στο χυμό το γάλα και το κονιάκ.
-
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4–5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
-
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
-
Ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
-
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ:
-
το μίγμα των στερεών
-
το μίγμα του χυμού
μέχρι να έχουμε ομοιογενές μίγμα.
-
-
Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και τοποθετούμε το φλουρί.
-
Ψήνουμε για 55–65 λεπτά, μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
-
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν την καλύψουμε με γλάσο.
🍫 Γλάσο σοκολάτας
Υλικά
-
200 γρ κουβερτούρα (55–60% κακάο)
-
120 ml κρέμα γάλακτος
-
1 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη
-
1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
-
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
-
Τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα και αφήνουμε 1 λεπτό.
-
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
-
Προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
-
Απλώνουμε το γλάσο χλιαρό πάνω στη βασιλόπιτα.
Διακοσμούμε όπως μας αρέσει.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
-
Αν θες έξτρα άρωμα: 1 κ.σ. κονιάκ και στο γλάσο.
-
Για πιο «ζουμερή» πίτα: τρύπησε ελαφρά και ράντισε με
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού + 1 κ.σ. κονιάκ.
Αν θες έξτρα άρωμα: 1 κ.σ. κονιάκ και στο γλάσο.
Για πιο «ζουμερή» πίτα: τρύπησε ελαφρά και ράντισε με
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού + 1 κ.σ. κονιάκ.
