Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κέικ με σιρόπι ροδιού

Ένα λαχταριστό και πρωτότυπο κέικ!!!Αυτές τις γιορτινές μέρες δοκιμάστε το με το απογευματινό καφεδάκι αλλά μπορούμε να  το σερβίρουμε και σε γιορτινό τραπέζι.



Τι θα χρειαστούμε:
1+1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από φλούδα μανταρινιού
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
2/3 φλιτζανιού ώριμες μπανάνες λιωμένες
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
1/4 φλιτζ. χυμό μανταρίνι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς

Σιρόπι ροδιού
1 φλιτζάνι χυμός ροδιού
1/2 φλιτζάνι μέλι

Για το σερβίρισμα
Καθαρισμένο ρόδι


Πώς θα το φτιάξουμε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη σόδα, το ξύσμα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις λιωμένες μπανάνες, το λιωμένο βούτυρο, το χυμό μανταρίνι, το ξύδι. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε σε ένα μέτριο ταψάκι και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.

Σιρόπι ροδιού 
Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει το μέλι Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το σιρόπι μας να δέσει. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε σταδιακά το κέικ περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί πριν ρίξουμε κι άλλο. Αφήνουμε μια ποσότητα από το σιρόπι με την οποία θα περιχύσουμε το κέικ κατά το σερβίρισμα πασπαλίζοντας με το καθαρισμένο ρόδι.
Για το χυμό ροδιού μπορούμε να στύψουμε 3 μεγάλα ρόδια στο στύφτη όπως στύβουμε τα πορτοκάλια.

Πραγματικά γίνεται υπέροχο. Τη συνταγή βρήκα στο www.bhg.com, άλλαξα μόνο τον τρόπο παρασκευής του σιροπιού. Πολλαπλασιάστε την ποσότητα γιατί θα γίνει ανάρπαστο. Εγώ σας μετέφερα τη συνταγή όπως τη βρήκα αλλά όταν το έφτιαξα έκανα διπλή δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου