Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Κέικ σε ατομικά φορμάκια

Το κέικ αρέσει σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Είναι βέβαια ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδάκια. Ξεκινώντας από τη βασική συνταγή για κέικ μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε προσθέτοντας τη δική μας προσωπική πινελιά σε κάθε δημιουργία. Τι πιο "γλυκό" για όλη την οικογένεια να ξυπνήσει και ο χώρος να ευωδιάζει από τα αρώματα ενός φρεσκοψημένου κέικ (σε κάποια αργία που το πρωί είμαστε όλοι στο σπίτι). Τώρα μάλιστα που ο καιρός είναι πια χειμωνιάτικος, συνοδεύουμε με ζεστό καφέ ή  ρόφημα από τα υπέροχα βότανα που έχουμε στην ελληνική φύση, και απολαμβάνουμε δίπλα στο τζάκι όμορφες οικογενειακές στιγμές!!!

Θα ακολουθήσουμε τη βασική συνταγή για κέικ.
Τι θα χρειαστούμε:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βιτάμ (1+1/4 φλιτζ. τσαγιού)
400 γρ. ζάχαρη (2 φλιτζ. τσαγιού)
250 γρ. γάλα (1+1/4 φλιτζ. τσαγιού)
4 αυγά
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή μια βανίλια

Για το γλάσο
240 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι γλυκόζης
5 κουταλάκια του γλυκού νερό

Πώς θα το φτιάξουμε:
Φροντίζουμε ώστε το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Κατόπιν προσθέτουμε το γάλα  το αλεύρι και το ξύσμα ή τη βανίλια. Χτυπάμε τόσο όσο να ενσωματωθούν τα υλικά μας. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα για να φουσκώσει ωραία το κέικ μας. Βουτυρώνουμε καλά τα φορμάκια  και τοποθετούμε σε κάθε ένα περίπου 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα μας.

Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά.


Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο.

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα σκεύος και βράζουμε σε μπαιν μαρί μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το γλάσο να γίνει χλιαρό ανακατεύοντάς το κατά διαστήματα. Στη συνέχεια παίρνουμε τα κέικ τα οποία έχουμε βγάλει από τα φορμάκια, τα κρατάμε από την ανάποδη πλευρά και βουτάμε την επιφάνεια τους στο γλάσο. Με το συγκεκριμένο γλάσο που δεν σκληραίνει πολύ είναι προτιμότερο να μην αλείψουμε όλη την επιφάνεια του ατομικού μας κέικ. Τα κέικ μας θα έχουν μια υπέροχη γυαλιστερή όψη και μια μοναδική λεπτή φινετσάτη γεύση. 









Καλή επιτυχία και γλυκιές όμορφες στιγμές σε όλους!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου