Τι θα χρειαστούμε:
1 αρνίσιο μπούτι περίπου 2 κιλά
1 κιλό πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
ρίγανη
2 κλαράκια δενδρολίβανου
θυμάρι
χυμό από 2 λεμόνια
χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Πώς θα το φτιάξουμε:
Πλένουμε καλά το κρέας και το τοποθετούμε σε ένα σκεύος να στραγγίξει. Τρυπάμε το κρέας σε διάφορα μέρη και βάζουμε μέσα κομματάκια σκόρδου βουτηγμένα σε αλατοπίπερο. Σε ένα βαθύ σκεύος τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού, τη μουστάρδα και τα μυρωδικά μας. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Με το μισό από αυτό το μείγμα αλείφουμε το μπούτι και στη συνέχεια το αλατοπιπερώνουμε. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ώστε το μείγμα να πάει παντού. Τοποθετούμε τις πατάτες σε μια γάστρα. Από πάνω τοποθετούμε το μπούτι. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς περίπου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες. Κατά διαστήματα ανοίγουμε τη γάστρα και αλείφουμε το μπούτι με το ζουμί της γάστρας. Ένα τέταρτο πριν γίνει το φαγητό ανοίγουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ψήσιμο με ανοιχτή γάστρα ώστε να πάρει το μπούτι το χρώμα που θέλουμε και να ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες.
Αν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να τοποθετήσετε το φαγητό σε ένα ταψί και να το κλείσετε καλά από πάνω με μια λαδόκολλα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου