Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Σουτζουκάκια με ρύζι κουκουναριού και σταφίδας



Τι θα χρειαστούμε:

Για τα σουτζουκάκια
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κιλό κιμά χοιρινό
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
2 μέτρια κρεμμύδια
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα
4 ντομάτες μεγάλες κόκκινες
3 κουτ. σούπας πελτές
αλάτι 
πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλα
4 καρφάκια γαρύφαλλο
2-3 κόκκοι μπαχάρι
1 πρέζα αλάτι

Για το ρύζι με κουκουνάρι και σταφίδα
2 φλιτζάνια ρύζι κίτρινο
4 φλιτζάνια νερό ζεστό ή ζωμό
2 κουτ. σούπας βούτυρο
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 κουτ. σούπας σταφίδες

Ας το φτιάξουμε:
  
Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί κατόπιν το στύβουμε και το τοποθετούμε σε ένα μπολ.Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια στον κιμά και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο τουλάχιστον για μισή ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ως εξής: Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Βράζουμε για 15΄περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πλάθουμε τον κιμά σε μικρά σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε αλευρωμένα σε ελαιόλαδο να ροδίσουν. Τα προσθέτουμε στη σάλτσα και βράζουμε για 15΄περίπου.
Για το ρύζι ζεσταίνουμε το νερό ή το ζωμό και μόλις βράσει προσθέτουμε το ρύζι. Στο μεταξύ έχουμε βάλει τις σταφίδες να μουλιάσουν σε λίγο κρασί και ροδίζουμε το κουκουνάρι με το βούτυρο. Λίγο πριν απορροφηθούν τα υγρά στο ρύζι προσθέτουμε το κουκουνάρι και τη σταφίδα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθεί.

Καλή όρεξη!!!








1 σχόλιο:

  1. Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή