Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Τι θα χρειαστούμε:

Για το φύλλο
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 ποτήρι νερού χλιαρό νερό (ίσως πάρει και λίγο παραπάνω)
1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες μόνο το άσπρο μέρος
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Λίγο άνηθο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 αυγά
Ελαιόλαδο
1/2 κιλό φέτα
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι


Ας το φτιάξουμε:
Ξεκινάμε με το φύλλο. 
Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξίδι, και το  ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και  προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας. Αφού η ζύμη μας δε κολλάει στα χέρια και αποκτήσει μια απαλή υφή τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε έτσι για 30 λεπτά το λιγότερο. 
Πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Το ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό και το αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξει. Βάζουμε ελαιόλαδο (εγώ βάζω λιγότερο από 1/2 φλιτζάνι τσαγιού) σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα πράσα. Αφού μαλακώσουν τα πράσα προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για 2 λεπτά ακόμη και προσθέτουμε το σπανάκι, το μαϊντανό , τον άνηθο πολύ λίγο αλάτι και πιπέρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη και το κεφαλοτύρι. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και αυτά. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. 
Χωρίζουμε το φύλλο σε 4 κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο το ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.


Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας. Τοποθετούμε το φύλο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το επόμενο φύλλο.Τοποθετούμε τη γέμιση. 

Σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο. Λαδώνουμε και τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο.


Ενώνουμε τα άκρα όλων των φύλλων. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Χαράζουμε με μαχαίρι ή πιρούνι. Ψήνουμε στους 180 °C για 45' περίπου.

Είναι υπέροχη!!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου