Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κοτόπιτα Ηπειρώτικη

Υλικά:
1/2 κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι θυμάρι
2 φύλλα έτοιμη σφολιάτα
120 γρ. κεφαλοτύρι
120 γρ. γραβιέρα
4 αυγά
3 κουταλιές γάλα εβαπορέ
1 κουταλιά σιμιγδάλι
λάδι
100 ml λευκό κρασί
βούτυρο
Αλάτι-πιπέρι
Σουσάμι (προαιρετικά)


Εκτέλεση: 
Τρίβουμε τα μισά τυριά ενώ τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε κύβους. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και δύο κουταλιές κρεμμύδι. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, το ροδίζουμε σε τρεις κουταλιές λάδι, ρίχνουμε  το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε ζεστό νερό και το υπόλοιπο κρεμμύδι ολόκληρο.Αφήνουμε να ψηθεί καλά το κοτόπουλο και στη συνέχεια το αφαιρούμε και το καθαρίζουμε καλά από τα κόκαλα.Ψιλοκόβουμε το ψαχνό του κοτόπουλου. Αλείφουμε μα λάδι ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα το ένα φύλλο σφολιάτας. Πασπαλίζουμε με τα μισά τριμμένα τυριά. Ανακατεύουμε τα τυριά που κόψαμε σε κύβους με το κοτόπουλο και ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο. Κατόπιν χτυπάμε τα αυγά (αφήνουμε ένα κρόκο για το άλειμμα) με το σιμιγδάλι, το γάλα, τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά , λίγο πιπέρι και τα τοποθετούμε και αυτά στο ταψί μας. Τοποθετούμε τώρα και το άλλο φύλλο σφολιάτας και γυρίζουμε στο τελείωμα της πίτας το φύλλο που εξέχει. Χαράζουμε τη πίτα μας σε τετράγωνα κομμάτια, αλείφουμε με τον κρόκο που κρατήσαμε αφού τον αραιώσουμε με ένα κουταλάκι νερό και τέλος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου