Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Μπακλαβάς


Τι θα χρειαστούμε:
1 κιλό φύλλο μπακλαβά
1/2 κιλό καρύδια χοντροκοπανισμένα
1/2 κιλό αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
500 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος λιωμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

Για το σιρόπι
6 κούπες ζάχαρη
1/2 κιλό μέλι
4 κούπες νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
φλούδα 1/2 λεμονιού




Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα αμύγδαλα με τα καρύδια, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα, και το μοσχοκάρυδο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί στο μέγεθος που έχουν τα φύλλα μας. Ξεχωρίζουμε πέντε φύλλα για το τελείωμα. Στρώνουμε στο ταψί πέντε φύλλα βουτυρώνοντας χωριστά το καθένα μόλις το τοποθετούμε στο ταψί. Φροντίζουμε να βουτυρώνουμε πολύ καλά τα φύλλα σε όλη την επιφάνειά τους αλλά να μην βάζουμε πολύ βούτυρο. Αφού τοποθετήσουμε στο ταψί και τα πέντε φύλλα πασπαλίζουμε με το μείγμα των καρυδιών και τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο από πάνω βουτυρώνοντας με τον ίδιο τρόπο. Συνεχίζουμε τοποθετώντας εναλλάξ ένα φύλλο και γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.Τέλος τοποθετούμε τα φύλλα που κρατήσαμε βουτυρώνοντάς τα με τον ίδιο τρόπο όπως κάναμε με τα πρώτα πέντε. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το γλυκό μας σε όποιο σχήμα μας αρέσει τοποθετώντας σε κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο. Περιχύνουμε ακόμα με λίγο βούτυρο, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό και τοποθετούμε το γλυκό στο φούρνο. ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, περίπου 50 λεπτά. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τώρα το σιρόπι μας.
Βράζουμε όλα  τα υλικά μαζί για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στον κρύο μπακλαβά.
Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου