Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μελομακάρονα

Ας μπούμε λοιπόν σε ρυθμούς χριστουγεννιάτικους σιγά-σιγά, και ας φτιάξουμε μελομακάρονα!!!
Τα μελομακάρονα αρέσουν πολύ στα παιδιά μου κι έτσι πειραματίστηκα πολύ ώστε να βρω την καλύτερη συνταγή. Κατέληξα σε 2-3 συνταγές που άρεσαν περισσότερο. Σήμερα θα σας δώσω μια από αυτές και έπεται συνέχεια. Πρόκειται για τα μελομακάρονα όπως τα φτιάχνουν στη Χίο. Εκεί τα λένε φοινίκια.Τη συνταγή μου έδωσε μια φίλη από Χίο, η Θηρεσία. Πάμε να τα φτιάξουμε.

Τι θα χρειαστούμε:
1+1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
1/2 κούπα βούτυρο
1  κούπα ζάχαρη
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα 
1/4 κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
1+1/2 κούπα καρύδι χοντροαλεσμένο για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι:
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού

Πως θα τα φτιάξουμε:
Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε μια λεκάνη με το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Δουλεύουμε αυτά τα υλικά με το χέρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε μια ποσότητα από το αλεύρι (επειδή δεν ξέρουμε πόσο αλεύρι θα πάρει η ζύμη μας) με το μπέικιν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι στη λεκάνη αρχίζοντας από αυτό που έχουμε αναμείξει με το μπέικιν. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά ζυμώνοντας ελαφρά.

 Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί  σε ένα ταψί πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε στο ταψί μας.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για πέντε λεπτά. Όταν σιροπιάσουμε πρέπει ένα από τα δυο ή τα μελομακάρονα ή το σιρόπι να είναι κρύο (και το άλλο ζεστό εννοείται).
Τα αφήνουμε περίπου 5 λεπτά στο σιρόπι και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το καρύδι.

Είναι φανταστικά μελομακάρονα, σίγουρα θα αρέσουν σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου